Ministerul Sanatatii va lansa, in noiembrie a.c., un program de reformare a medicinei de familie care prevede ca, pana in decembrie 2007, sa fie evaluata starea de sanatate a tuturor cetatenilor Romaniei, cu fonduri alocate de la minister.

"Pana in decembrie 2007, vom sti care e adevarata stare de sanatate a populatiei. Pentru aceasta, Ministerul Sanatatii va aloca sume importante medicilor de familie, pentru a realiza seturi de analize pacientilor. Examinarea va fi gratuita, dar obligatorie. Cei care nu vor merge sa-si faca analizele gratuit, vor plati ulterior. Iar responsabilitatea este atat a cetateanului, cat si a medicului", a declarat ministrul Sanatatii, intr-o conferinta de presa.

Nicolaescu a precizat ca acest program este sustenabil financiar, urmand ca bugetul alocat medicinei de familie sa fie suplimentat, din fondul de sanatate, cu 1.500 miliarde de lei vechi si sa ajunga astfel la suma de 4.000 miliarde lei vechi, ceea ce ar reprezenta sase la suta din totalul fondurilor Ministerului Sanatatii.
Ministrul Sanatatii a declarat ca spera ca aceste fonduri sa se dubleze in 2007, medicina de familie urmand sa primeasca 8.000 miliarde de lei vechi.

Prin intermediul acestui program, ministrul Sanatatii spune ca vor fi depistati la timp bolnavii cronici, care vor fi apoi inclusi in programe speciale de tratament.

"Aceasta va conduce automat, pe termen scurt, la o crestere a cheltuielilor din bani publici, insa pe termen lung, aceste cheltuieli vor scadea, iar preventia va fi mai eficienta din punct de vedere economic. Cu alte cuvinte, sanatatea va cheltui mai putin pe partea spitaliceasca", a adaugat Nicolaescu. In ce priveste sursa financiara, ministrul Sanatatii a precizat ca banii provin din taxa pe viciu care va fi alocata pentru cheltuielile din sanatate, incepand din 2007. "Sursa financiara o avem din taxa pe viciu, din care se va aloca anul viitor intre 200 si 300 milioane de euro, din totalul de 400 milioane de euro pe care estimam ca il vom colecta", a spus Nicolaescu.
Totodata, ministrul Eugen Nicolaescu a promis ca medicii de familie vor avea un salariu dublu fata de cel din prezent. "Medicii de familie au fost obligati sa faca doua lucruri simple: dadeau trimiteri la medici de specialitate si scriau retete.

O postura nedreapta pentru medicul de familie, caruia trebuie sa-i redam demnitatea si statutul de specialist".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.