O data cu venirea toamnei, o mare parte din populatie isi aduce aminte ca trebuie sa schimbe caloriferele, pentru ca parca nu mai incalzesc precum odinioara.

Caloriferele pot fi confectionate din otel, aluminiu sau din fonta. Dotarea unui apartament cu doua camere cu calorifere noi poate costa cel putin 600 RON. De acesti bani proprietarul se va incalzi la niste calorifere din otel produse in Turcia. Un calorifer turcesc pentru living, cu zece elementi, costa aproximativ 200 RON, iar unul pentru baie sau bucatarie costa 60 RON.

Mai scumpe sint cele cu schimbator din cupru. Pretul pentru acestea incepe de la 700 RON. Montarea acestui tip de calorifere pentru un apartament trece usor de 1.500 RON. "Caloriferul cu schimbator din cupru are teava pe care circula agentul termic - apa - facuta din cupru. La suprafata este imbracat, pentru design, cu tabla din otel", ne-a spus Gabriel Gherghina, manager Instarom Instalatii Romania.

Legaturi de 18 RON metrul

La schimbarea caloriferelor trebuie inlocuita si teava de legatura de la coloane la calorifer, care costa in jur de 18 RON metrul. Cele mai durabile calorifere sint cele confectionate din fonta. "Proprietatile fizice ale fontei fac ca si in momentul de fata aceste radiatoare sa se afle in top din punctul de vedere al durabilitatii", a precizat Gabriel Gherghina. Nu toti specialistii sint de acord cu fonta. "Caloriferele din fonta sint depasite, nu se mai poarta si nici nu se prea mai vind", ne-a spus Alexandru Belu, manager la firma Euro Meters.

Dezavantajul principal al acelora care opteaza pentru calorifere din fonta este faptul ca acestea vin nevopsite din fabrica, proprietarul trebuind sa le vopseasca cu pensula, acasa. Pretul pentru aceste radiatoare de caldura, in functie de numarul de elementi, porneste de la 100 RON.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.