Masura este rezultatul unui angajament intre Guvern si Comisia Europeana. Pana la 1 ianuarie 2007, insa, pentru ca populatia sa poata face fata preturilor mari la energie, statul va suporta 45% din pretul combustibilului, iar consiliile locale vor contribui si ele cu minimum 10% din acest pret. In luna august, Guvernul a decis inlocuirea pretului national de referinta la energie cu preturi locale. Astfel, fiecare localitate va avea un pret la energie, in functie de ce combustibil se foloseste pentru caldura, carbune, gaz sau motorina si ce subventii poate plati primaria consumatorilor. Potrivit primelor estimari, cel mai mare pret local este de 280 lei pe gigacalorie, pentru localitatea Sebis (Arad).

Printre localitatile unde populatia ar putea plati cea mai scumpa energie termica se numara Alba Iulia (230 lei/gigacalorie), Suceava (213 lei/gigacalorie), Vaslui (216 lei/gigacalorie), Zalau (203 lei/gigacalorie). Media la nivel national, calculata pentru 110 localitati, este de 110-125 lei pe gigacalorie.

Persoanele cu venituri mici vor primi in continuare ajutor de la stat pentru plata facturii la intretinere. Plafonul de la care se vor acorda subventii pentru incalzire a crescut, de la un venit de 3,1 milioane pe luna, la valoarea de 5 milioane lei.