Cristi Puiu - in 2005, Corneliu Porumboiu, Catalin Mitulescu si Radu Muntean - in 2006! Sunt regizorii care au reusit sa reaprinda interesul strainilor pentru cinematografia romaneasca. Culmea, toti trei au reusit performante cu filme ce trateaza perioada revolutiei din 1989. Dupa Cannes, TIFF, Sarajevo, Toronto sau alte festivaluri importante de film, cei trei tineri se pregatesc pentru o noua confruntare: cea cu publicul de acasa. "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", in regia lui Catalin Mitulescu, intra primul in aceasta confruntare, premiera fiind programata in aceasta seara la Cinema Studio din Capitala.

In jurul orei 20.00, zona din fata cinematografului Studio va purta straie hollywoodiene, reprezentantii La Strada Film anuntand o premiera ca la carte. La aceasta proiectie de gala vor participa actorii, regizorul si echipa care a realizat filmul, oameni de film din Romania, vedete si jurnalisti, publicul neavand acces la eveniment. in schimb, cinefilii vor putea viziona pelicula la salile Multiplex si Movieplex.

Dupa seara de gala de la Bucuresti, membrii echipei se vor deplasa la Cluj (maine), Iasi (duminica) si Oradea, "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" urmand sa ajunga apoi in salile de cinema din Targu Mures, Craiova, Timisoara, Sibiu, Arad, Ploiesti si Brasov.

12.000 de spectatori in Franta

Cu o distributie formata din Timotei Duma, Dorotheea Petre ("premiul pentru interpretare la Cannes"), Mircea Diaconu, Florin Zamfirescu si Jean Constantin si cu un suport venit din partea a doua personalitati ale cinematografiei mondiale (Wim Wenders si Martin Scorsese), "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" i-a cucerit deja pe cinefilii francezi, fiind vizionat de 12.000 de spectatori in primele noua zile de rulare in cinematografele din Franta.

In plus, filmul a fost vandut in Olanda, Belgia, Luxemburg, Brazilia si Elvetia, fiind deja solicitat de posturile de televiziune Canal+ (Franta) si NHK (Japonia). Actiunea filmului se petrece intr-un cartier marginas al Capitalei, in ultimul an al epocii Ceausescu, prezentand povestea lui Lalalilu, un copil in varsta de 7 ani care isi imagineaza ca i-a scapat pe romani de dictator, si a Evei (sora sa mai mare), care are sansa sa-si aleaga viitorul.

Apreciat la Toronto

in prezent, filmul lui Catalin Mitulescu este prezent la Festivalul International de Film de la Toronto in cadrul sectiunii "Contemporary World Cinema".

Dupa proiectia din cadrul festivalului, "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" a beneficiat de cronici pozitive. intr-un amplu material aparut pe site-ul cinematical.com, editorul Martha Fisher prezinta filmul lui Mitulescu ca pe o revelatie.

"Festivalurile de film, chiar si cele de talia celui de la Toronto, abunda de debuturi. Sunt rare cazurile in care vezi un film puternic, ce te face sa te intrebi ce va produce regizorul respectiv dupa ce va capata mai multa experienta? La acest capitol se inscrie filmul al debutantului Catalin Mitulescu. inca de la primul cadru, filmul ne trimite intr-o lume plina de vitalitate si caldura, puternica si convingatoare.

Fara a fi interesat de detaliile politice, Mitulescu este liber sa exploreze personaje, punandu-le intr-o lumina cu care ne putem identifica cu totii. Ultimul film de anvergura lansat de cinematografia est-europeana, este fara indoiala o pelicula remarcabila. Din pacate, in ciuda calitatii de apreciat, este greu de crezut ca va beneficia de o distributie pe masura in Statele Unite". Dupa Toronto, filmul va mai fi prezentat la festivalurile de la Ierusalim, Melbourne, Helsinki, Varsovia si Bruxelles.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.