Romania inregistreaza o performanta de neinvidiat la cazurile de sifilis, numarul acestora fiind de 20 de ori mai mare decit media europeana. Aceste rezultate sint concluzia unui studiu realizat de Institutul de Cercetare Dezvoltare in Sanatate.

Aproape jumatate din cazurile de sifilis sint descoperite intimplator, cind bolnavii se duc la doctor pentru alte probleme de sanatate. Potrivit studiului, tinerii romani nu merg la medic dupa ce observa ca au leziuni in zona genitala. Prezentarea la un specialist este si mai redusa in cazul HIV/SIDA sau a hepatitelor, boli foarte grave cu transmitere pe cale sexuala, dar care in stadiile initiale nu au simptome.
Tinerii spun ca nu se duc la medic dupa ce apar primele simptome ale infectiilor cu transmitere sexuala de rusine, dar si din cauza lipsei informatiilor referitoare la consecintele acestor boli. Potrivit cercetarii, tinerii incearca sa se trateze singuri cu antibiotice. Astfel se elimina simptomele care deranjeaza, insa infectia nu se vindeca, iar consecintele ii vor afecta toata viata.

In ultimii 13 ani, incidenta sifilisului s-a triplat in Romania. In 2003, aceasta a ajuns de 45 de cazuri la o suta de mii de locuitori. Numarul bolnavilor de sifilis de la noi din tara este de aproape 20 de ori mai mare decit media europeana, iar incidenta sifilisului congenital este de aproximativ 15 ori mai mare. Cei mai multi bolnavi sint barbati, cu virste intre 20 si 29 de ani, in special persoane care schimba frecvent partenerii sexuali.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.