Satele romanesti vor beneficia, in primii sapte ani dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, de 7,1 miliarde de euro din Fondul European pentru Dezvoltare Rurala, potrivit buletinului de integrare europeana, editat de Guvernul Romaniei, citat de Rompres

Acesti bani vor fi cheltuiti pe prioritatile trasate de Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru 2007-2013, fondurile fiind indreptate cu precadere catre eficientizarea agriculturii si dezvoltarea infrastructurii satelor romanesti.

Potrivit Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, banii europeni vor fi investiti pe patru axe de dezvoltare, iar sumele aferente primului an de dupa aderare in ceea ce priveste dezvoltarea rurala se ridica la aproximativ 698 milioane euro. in 2007 vor intra in functiune 17 masuri de dezvoltare rurala, unele similare celor finantate prin Sapard si altele noi.

Astfel, pe axa 1 de dezvoltare, care se va concentra pe creare si modernizare de ferme, procesarea produselor agricole, sprijinirea grupurilor de producatori, infrastructura rurala, consiliere pentru fermieri, vor fi alocate aproximativ 50% din sumele totale ale perioadei 2007-2013.

Cu acesti bani se estimeaza ca se vor realiza, printre altele, 2.300 de proiecte de infrastructura rurala (sisteme de irigatii, drumuri catre ferme, alimentari cu apa), 16.000 de ferme agricole, ca si sprijinirea unui numar de 750 de grupuri de producatori. Tot in aceasta categorie intra si masura sustinerii fermelor de subzistenta. Acestea vor primi cate 1.500 de euro pe an, timp de trei ani de zile, cu conditia ca o parte din productia lor sa fie destinata si pietei. Estimarile arata ca un numar de circa 85.000 de fermieri vor fi eligibili pentru acest tip de sprijin.

Pe axa 2 de dezvoltare a PNDR (circa 25 la suta din bugetul anilor 2007-2013), care are drept obiect masurile legate de protejarea mediului, vor fi finantate proiecte legate de agricultura ecologica, de sprijinirea fermelor din zonele cu handicapuri naturale (zonele montane), dar si proiecte de impaduriri de terenuri agricole si terenuri degradate.

Proiectele finantate in acest sector se refera la circa 800.000 de hectare de pasuni si culturi agricole din zonele montane (care vor fi sprijinite cu sume cuprinse intre 25 si 250 de euro pe hectar) sau la circa 70.000 de hectare care vor fi impadurite (cu o finantare medie de 5.000 euro pe hectar de impadurit).

Potrivit buletinului de integrare europeana, axa 3 de dezvoltare (aproximativ 22,5% din buget) se refera la dezvoltare rurala, prin crearea de microintreprinderi in mediul rural, circa 30.000, conform estimarilor pentru perioada de 7 ani dupa aderare. De asemenea, banii vor fi utilizati pentru promovarea activitatilor non-agricole la tara precum agroturism sau mestesuguri - 17.000 de beneficiari cu o medie de 60.000 euro/ proiect, pentru renovarea satelor, circa 1.200 de sate, cu o valoare medie a proiectului de 900.000 euro, dati pentru renovare de scoli, biserici, centre de comuna) sau protejarea patrimoniului cultural al mediului rural romanesc.

In cadrul axei 4 de dezvoltare, programul LEADER (2,5% din bugetul 2007-2013) va fi operational dupa 2007 si se va adresa intaririi coeziunii comunitatilor rurale, prin investitii in special in resursa umana de la tara.

Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a precizat recent ca Romania va definitiva pana la finele anului curent Planul National de Dezvoltare Rurala (perioada 2007 - 2013), iar banii europeni vor fi cheltuiti pentru a ridica nivelul de trai si productivitatea in mediul rural romanesc.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.