Indemnizatiile acordate in perioada concediului de risc maternal si cele pentru ingrijirea copilului bolnav au fost si sint impozabile, zice Ministerul de Finante.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) precizeaza ca indemnizatiile acordate in perioada concediului de risc maternal si cele pentru ingrijirea copilului bolnav au fost si sint impozabile. Conducerea MFP a dorit sa clarifice aceste lucruri, deoarece Codul fiscal in vigoare anul trecut nu spunea clar care e regimul acestor indemnizatii. "Din punct de vedere fiscal, sumele acordate de angajatori pentru concediul medical, inclusiv concediul pentru risc maternal si concediul pentru ingrijirea copilului bolnav, sint incluse la categoria venituri salariale, respectiv impozabile. Legile speciale elaborate de alte institutii, precum Ministerul Muncii in acest caz, nu reglementeaza tratamentul fiscal al ajutoarelor, indemnizatiilor si a altor categorii de sume acordate", se afirma intr-un comunicat de presa primit de la MFP.

Actualul Cod fiscal nu a introdus prevederi suplimentare

MFP sustine ca actualul Cod fiscal, care tocmai a fost aprobat, nu largeste baza de impozitare, iar normele de aplicare nu au introdus prevederi suplimentare fata de lege. Normele metodologice de aplicare a Ordonantei nr. 138/2004 de modificare a Legii nr. 571/2003, privind Codul fiscal, detaliaza si expliciteaza tratamentul fiscal aplicat sumelor acordate ca indemnizatii prin legi speciale emise anterior anului 2005. Conform Ordonantei nr. 96/2003, privind protectia maternitatii la locurile de munca, concediul de risc maternal este considerat similar concediului medical. "Concediul de risc maternal se poate acorda in intregime sau fractionat pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale", se arata in lege. Potrivit Legii nr. 19/2000, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, concediul pentru ingrijirea copilului bolnav este similar concediului medical.

Impozitarea indemnizatiilor e neconstitutionala

Organizatia "Salvati Copiii" considera neconstitutionala decizia Ministerului Finantelor de a impozita indemnizatiile pentru ingrijirea copilului bolnav si pentru concediul de risc maternal. Organizatia invoca un articol din Legea fundamentala care prevede ca "daca exista neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte, si legile interne, au prioritate reglementarile internationale". Intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Calin Popescu Tariceanu, conducerea organizatiei semnaleaza ca masura adoptata de Guvern incalca prevederile stipulate de Conventia Natiunilor Unite cu privire la drepturile copilului, unde se spune ca "in toate actiunile care privesc copiii, intreprinse de autoritatile administrative sau legislative, interesele copilului vor prevala". Organizatia solicita Guvernului sa revina asupra deciziei luate, subliniind ca aceste impozitari constituie un precedent periculos pentru ca sint afectate unele dintre cele mai defavorizate categorii: copiii bolnavi si parintii lor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.