Studiu de piata: Preturile de vanzare ale apartamentelor influenteaza direct nivelul chiriilor

Chiriile din Bucuresti s-au dublat fata de anul trecut si vor continua sa creasca, apreciaza analistii imobiliari.

In acest moment, nivelul chiriilor in Capitala este mai ridicat decat in Ungaria sau Cehia, apropiindu-se de cel din Paris.

Desi Romania este o tara in care populatia majoritara are venituri foarte modeste, chiriile locuintelor sunt perfect comparabile cu cele din multe tari ale Europei Occidentale, nefiind exclus ca intr-un interval de timp foarte scurt sa le depaseasca. Nivelul chiriilor este in continua ascensiune, pe o piata cu o oferta tot mai redusa si cerere tot mai ridicata. Potrivit unui studiu intocmit de agentia Edil Casa din Cluj, in prezent, chiriile apartamentelor din Bucuresti si din marile orase s-au dublat fata de anul trecut. Chiria unui apartament este data de mai multe aspecte, printre care cartierul in care acesta este amplasat, accesul la mijloacele de transport in comun, precum si dotarile de care acesta beneficiaza.

De la inceputul celui de-al doilea semestru al anului, s-au inregistrat noi scumpiri ale chiriilor cu circa 10-15%, cu precadere la apartamentele cu una si doua camere, in special din cauza sosirii studentilor din vacanta pentru inceperea noului an universitar.

In acest moment, in Bucuresti, o garsoniera se inchiriaza cu minimum 200 euro pe luna, chiar daca este situata in cartiere mai marginase precum Drumul Taberei, Militari sau Salajan. Totodata, s-a ajuns la situatia aberanta in care o garsoniera aflata in cartierul Titan sau Pantelimon sa coste si 400 euro pe luna, daca este finisata si dotata "de lux", respectiv cu aer conditionat, TV si masina de spalat.

Pe de alta parte, inchirierea unui apartament de doua camere in Bucuresti costa intre 250 si 350 euro/luna in cartierul Titan, fata de 150-200 euro anul trecut. Acelasi tip de apartament poate fi inchiriat cu 250-400 euro/luna in Militari si cu 280-800 euro in zona Unirii.

In acest moment, un apartament cu trei camere din Capitala se inchiriaza cu 350-500 euro/luna, in timp ce in urma cu un an, acesta costa doar 200-250 euro/luna. Situatia este similara si in cazul apartamentelor cu patru camere, care se inchiriaza acum cu 400-700 euro/luna, ajungand chiar la 1.500 euro/luna in zona Unirii, in vreme ce anul trecut puteau fi inchiriate cu 250-300 euro/luna.

Potrivit studiului amintit, in ultima perioada se observa ca chiriile cresc proportional cu preturile apartamentelor. Proprietarii stabilesc chiriile in functie de zona, confortul oferit, accesul la mijloacele de transport in comun si dotari, anul constructiei imobilului nefiind important.

Chiriile din Romania, mai mari ca in Ungaria

Potrivit studiului amintit, ritmul de crestere a pietei imobiliare din Ungaria este putin mai scazut decat in anii precedenti, piata fiind caracterizata de o oferta excedentara.

Gardianul

Sursa: GardianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.