Putini sinaieni isi mai permit sa mearga la schi pe partiile din statiune, cotate printre cele mai bune din tara. Pe cei mai multi, o singura zi la schi i-ar costa salariul pe o luna. La Cota 2000, partiile stau aproape goale dimineata. Turistii incep sa curga de-abia dupa ora 11. In timpul saptamanii, vin mai putini, dar in week-end sunt asa de multi ca se calca in picioare la coada pentru bilete de teleferic. Majoritatea sunt clienti vechi; schiaza la Sinaia de zeci de ani. "Schiatul e mai mult terapie decat sport, ca iti spala creierul de necazuri", zice Dragos, unul dintre veteranii partiei Carp. Vine aici de 40 de ani neintrerupti. In tinerete, a fost campion la concursurile nationale de schi. A facut tenis, aviatie si surfing, dar numai partiile i-au ramas in sange. "Am avut noroc de afaceri, ca altfel nu-mi dadea mana sa schiez aici", recunoaste el. Un echipament performant, de ultima ora, il costa in jur de 80 de milioane de lei. Ca sa faca zece ture de schi dandu-si drumul de la Cota 2000 pana jos, mai scoate din buzunar inca un milion jumate. Atat il costa cele zece urcusuri cu telefericul pana in varful partiei. S-ar da si cu snowmobilul, dar, anul acesta, nu se mai inchiriaza pe partie. Anul trecut, costa 500.000 de lei sfertul de ora. Fiindca avea incalzitor de maini si picioare, unii uitau sa mai iasa din el si plateau apoi cu milioanele.

Acum, un snowmobil second hand se vinde cu 4.000 de euro. Alt turist, director de banca, vine in statiune special pentru senzatii tari: schiaza numai pe traseele nemarcate din afara partiei, spre groaza salvamontistilor. Il tin permanent in vizor. Traseele nemarcate sunt considerate periculoase, nefiind amenajate pentru schi. Insa maniacii partiilor trag ca mustele la ele, fascinati de zapada sculptata de vant. "Cand se lasa ceata, multi se ratacesc pe traseele nemarcate. Acum doua saptamani, am cautat sapte ore un doctor ratacit cu schiurile. A facut greseala sa mearga in continuare, cu toate ca noi i-am zis prin statie sa stea pe loc. L-am gasit in padure, la miezul noptii", povesteste salvamontistul Daniel Nitoi. Cand e luna plina, sta cu frica in san: tinerii de bani gata aleg sa schieze tocmai atunci, desi partiile nu au nocturna.

"Petre Roman vine mereu. Nu schiaza; urca pe jos cu bodyguardul dupa el. Cand ajunge in varf, numai ce-l vad ca se dezbraca pana la brau si se freaca cu zapada. Mai schiaza aici Tuca, Isarescu", zice salvamontistul. Apoi se duc la Valea Dorului, sa se bronzeze la zapada. Tinerii din Sinaia, speriati de preturile mari, prefera sa schieze in statiunile vecine. Acolo, partiile nu sunt la inaltime si nu trebuie sa plateasca telefericul pentru a urca la schiat. In Sinaia, un bilet pentru teleferic la Cota 2000 dus-intors costa 320.000 de lei. Cine vrea sa schieze cateva ore trebuie sa cumpere mai multe bilete. Inchiriatul schiurilor pentru o ora variaza intre 100.000 si 300.000 de lei, al unei saniute de copii costa 50.000 de lei ora, iar un instructor de schi costa o jumatate de milion de lei pe ora.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.