Orice persoana va avea posibilitatea sa participe la procesul de luare a deciziilor in cazul unor proiecte din domeniile agriculturii, industriei si constructiilor care au impact asupra mediului, precum si sa conteste in instanta unele masuri luate in acest sens, a decis guvernul in ultima sedinta de la Palatul Victoria. Hotararea adoptata de executiv stabileste procedura-cadru de evaluare a proiectelor publice si private care pot avea un impact semnificativ asupra mediului din cauza naturii, dimensiunii sau localizarii lor.

Vizate sunt proiectele din domeniul agriculturii (instalatii mari pentru cresterea intensiva a porcilor, a pasarilor), din industria extractiva a petrolului, gazelor naturale, carbunelui si turbei, din industria energetica, industria materialelor de constructii, industria chimica si petrochimica, industria lemnului si hartiei, infrastructura (constructia de linii pentru traficul feroviar de lunga durata, construirea de autostrazi si de drumuri noi cu cel putin patru benzi). Orice persoana care face parte din publicul interesat si care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim se poate adresa instantei de contencios administrativ pentru a ataca, din punct de vedere procedural sau substantial, actele, deciziile sau omisiunile autoritatilor publice competente pentru protectia mediului. Autoritatile competente pentru aplicarea prevederilor actului normativ sunt, dupa caz, autoritatea publica centrala pentru protectia mediului, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, agentiile regionale si locale pentru protectia mediului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.