Indiferent daca sint "boboci" sau daca sint deja familiarizati cu salile de clasa, inceputul anului scolar poate fi pentru cei mici un serios motiv de stres, cu repercusiuni ulterioare asupra starii lor de sanatate. Tocmai pentru a-i proteja pe cei mici de emotiile primelor zile de scoala, este bine sa urmati citeva sfaturi pe care vi le prezentam in continuare.

Disciplina somnului este cea mai importanta pentru evitarea stresului copiilor, mai ales in zilele de dinaintea inceperii anului scolar. Libertatea oferita de vacanta deregleaza de cele mai multe ori orarul de somn al celor mici. Ca sa poata sa se adapteze ritmului impus de programul de scoala, este bine sa le "reglati" din vreme bioritmul, in asa fel incit inceputul scolii sa-i gasesca pregatiti din acest punct de vedere. Pentru aceasta este suficient sa reduceti progresiv programul de seara cu cite o jumatate de ora pe zi si sa-i treziti in fiecare dimineata cu cite o jumatate de ora mai devreme, pina cind copiii se vor obisnui sa se scoale la o ora convenabila pentru a pleca la scoala.

Pregatirea pentru prima zi de scoala este bine sa o faceti din timp. Goana parintilor dupa uniforme, haine si rechizite, in ultimele zile, transmite si celor mici o stare de nervozitate si stres suplimentar, care pot fi evitate daca pregatiti totul din vreme. Este bine, de asemenea, ca micii elevi sa se acomodeze cu citeva zile mai devreme cu uniforma si cu rechizitele. Seara de dinaintea primei zile de scoala trebuie sa fie la fel de calma si linistita, pentru a nu crea copilului o stare de incordare suplimentara. La fel, si in dimineata primei zile de scoala, este bine ca parintii sa-si ascunda cit mai bine emotiile, pentru a nu le transmite si celor mici angoasa contactului cu un mediu si o colectivitate noi. Chiar si pentru elevii din clasele mai mari, prima zi de scoala este un motiv de stres si, tocmai de aceea, parintii trebuie sa-i sustina si sa-i incurajeze in permanenta.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.