Gradinitele particulare incearca, si in acest an, prin preturile practicate, program, mese oferite si activitati prescolare, sa atraga cat mai multi clienti.

Parintii, care nu si-au inscris copiii la gradinitele de stat, pot consulta site-ul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti unde gasesc gradinitele particulare care functioneraza ''cu acte in regula''.

Tot aici sunt afisate numerele de telefon si adresele acestor unitati. Astfel, doritorii fie pot merge direct la sediile gradinitelor particulare, fie pot suna pentru a afla preturile practicate si ''serviciile'' oferite copiilor.
Exista si situatii in care reprezentantii gradinitelor particulare refuza sa dea informatii telefonic din cauza ca ''se tem de concurenta''. Aceasta ''frica'' si-au manifestat-o, spre exemplu, cadrele didactice de la o gradinita particulara situata in sectorul 2: ''Veniti la sediul nostru pentru a afla taxele, caci, in numele parintilor, se intereseaza concurenta de taxele noastre''.

In ceea ce priveste programul, aproximativ 98 la suta dintre gradinitele particulare isi deschid portile la ora 8,00 si le inchid cel tarziu la ora 18,00. Putine sunt unitatile particulare cu program 8,00-19,00. Si pentru parintii cu program de lucru scurt sau care doresc sa scape mai ieftin, gradinitele particulare au o oferta: micutii pot fi ''gazduiti'' pana la pranz. Spre exemplu, o asemenea unitate de invatamant prescolar, situata in zona Tineretului, practica preturi cuprinse intre 130 si 180 de euro: ''La programul 8,00-13,00, pretul este de 130 de euro pe luna. Copiii primesc, in acest interval, mic dejun si gustare. Pentru programul 8,00-14,00, pretul este de 150 de euro lunar, iar micutii primesc mic dejun, gustare si pranz. Pentru programul 8,00-19,00, lunar, pretul este de 180 de euro. Copiii primesc mic dejun, gustare, pranz, gustare. Nu avem calculatoare, insa, le predam engleza, dar nu intensiv. Nu asiguram transport''.

100 de euro lunar pentru program scurt

Exista si ''particulare'' doar cu ''program scurt: 8,00-13,00''. In Floreasca, o asemenea unitate de invatamant prescolar cere, lunar, 100 de euro: ''Nu asiguram masa si nici transportul. Suntem o gradinita cu predare engleza intensiv si o data pe saptamana copiii fac ore de pian si calculator''.

Daca parintii doresc ca micutii sa stea sub supravegherea educatoarelor pana la pranz si, in acelasi timp, sa scape mai ieftin, in fiecare luna, cu 20-30 de euro, gradinitele au recurs la o oferta in ceea ce priveste mesele pentru copii: ''De la 8,00 la 13,00, cu mic dejun si pranz, costa, lunar, 130 de euro. De la 8,00 si 13,00, cu mic dejun, costa, lunar, 110 euro. Copiii fac, in fiecare zi, cate o jumatate de ora de engleza. Transportul costa 40 de euro pe luna, iar taxa de inscriere este de 20 de euro''. Sunt, insa, si unitati particulare care, la programul 8,00-13,00, fara mese asigurate, percep 130 de euro. Aici, insa, gradinita ''are predare intensiv engleza, iar costul cursului de calculator intra in cei 130 de euro. Pentru programul 8,00-16,00, pretul este de 175 de euro. Aici, sunt incluse pranzul si gustarea''.

Putine sunt gradinitele care si-au fixat preturile in lei. Totodata, pentru a gasi ''oferte complete'' pentru copii, parintii au mult de cautat. O asemenea gradinita particulara se afla in sectorul 3. Aceasta are predare intensiv engleza, program scurt si lung, cursuri de muzica, calculator, dans si limba germana: ''De la 8,00 la 13,00, cu mic dejun, gustare, pranz, costa, lunar, 7.460.000 lei. De la 8,00 la 17,30, cu mic dejun, gustare, pranz, gustare, costa 9.360.000 lei. Este o unitate cu predare intensiv engleza, iar, o data pe saptamana, copiii fac cursuri de muzica, calculator, dans si limba germana. Setul de manuale pentru limba engleza, valabil pentru un an, costa 2,8 milioane lei''.

Ofertele complete, mai rare

Sunt gradinite particulare care organizeaza, saptamanal, cursuri de balet, actorie si pictura: ''De la 8,00 la 12,00, cu mic dejun, costa, lunar, 3 milioane lei. De la 8,00 la 14,00, cu mic dejun si pranz, costa 4 milioane de lei, iar pentru 8,00-18,30 cu mic dejun, pranz si gustare costa 5.750.000 lei. Nu avem predare intensiv pentru nici o limba straina, dar pe langa cursurile saptamanale de balet, actorie si pictura, vorbim cu micutii si in limba engleza.
Transportul il asiguram in functie de ceea ce stabilesc parintii copiilor din gradinita''.

Si pentru parintii care doresc ca micutii sa nu stea ''cu ochii in calculator'', dar sa invete cat mai multe limbi straine exista o serie de oferte, asa cum este cazul unei gradinite perticulare din sectorul 2: ''Pentru 8,00-12,00, fara mese, percepem, lunar 5 milioane lei. Pentru 8,00-18,00, doar cu masa de pranz, costa 10 milioane lei pe luna. Copiii nu fac cursuri de calculator, ci doar limbi straine: franceza, engleza si germana''.

Micutii VIP-urilor pot merge la gradinite private, unde taxa lunara ajunge si la 200-250 de euro. Aici, insa, copiilor le sunt organizate petreceri cu ''tort si clovni'', iar vilele care ii gazduiesc au in curte leagane, balansoare. Cu toata aceasta varietate de oferte, unitatile particulare nu-si expima intentia de a negocia preturile. Cele mai putine gradinite private sunt in sectoarele 4, 5 si 6.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.