Evenimentul va avea loc in prezenta doamnei Roxana Theodorescu, director general al Muzeului National de Arta al Romaniei, a domnului Daniel Soudaux, delegal Comunitatii franceze din Regiunea Volatia-Bruxelles la Bucuresti, si a doamnelor Sezette Hendon Giele si Camille Brasseur, membre ale comitetului de organizare a expozitiei.

Vernisajul expozitiei va avea loc joi, 7 septembrie, ora 18.00, in prezeta domnului Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor din Romania si a domnului Philippe Suinen, comisarul general pentru Relatiile internationale al Comunitatii franceze din Regiunea Valonia-Bruxelles la Bucuresti.

Expozitia "Mot a main. Imagine si scriitura in arta din Belgia" este un eveniment organizat in cadrul programului de cooperare intre Romania, Comunitatea franceza din Belgia si Regiunea valona. Alasturi de lcurari de pictura, grafica si sculptura, expozitia reuneste carti ilustrate, scrisori si obiecte din patrimoniul unor prestigioase muzee, coelctii publice si particulare din Belgia, propunandu-si sa puna in scena legatura intre scriitura si pictura, caracteristica pentru arta belgiana de la sfarsitul secolului al XIX-lea pana in zilele noastre.

Expozitia se articuleaza in jurul a patru sectiuni care pun in evidenta atat transformarea textului in imagine, cat si a imaginii in text: O imagine literara, Cuvantul ca forma, Cuvantul gest si Textul concept.
Prima sectiune este dedicata simbolismului, la loc de cisnte aflandu-se lucrarile a patru dintre figurile centrale ale curentului: Felicien Rops - pictor si desenator, Emile Verhaeren - scriitor, Maurice Macterlinck - scriitor, George Minne - sculptor si desenator. Dialogul dintre scriitori si artisti ia forme variate, domeniul ilustratiei de carte ocupand un loc privilegiat.

A doua sectiune, dominata de personalitatile lui René Magritte si Paul Nougé, prezinta conceptia suprarealista asupra relatiei imagine-limbaj. In cadrul Suprarealismului, raportul cu limbajul evolueaza sub semnul subversiunii. Aceasta noua abordare se dezvaluie in picturile-cuvinte realizate de Magritte, dar si prin intermediul unornoi tehnici precum fotografia sau colajul.

A treia parte a expozitiei este consacrata miscarii COBRA (Copenhaga - Bruxelees - Amsterdam), ce reuneste tineri artisti ai unei generatii care isi propune sa depaseasca imobilitatea limbajului ca reprezentare. Lucrarile prezente in expozitie apartin unor artisti precum Pierre Alechinsky, Christian Dotremont, Serge Vandercam sau Joseph Noiret - ilustreaza intalnirea dintre pictura si scriitura. Multe opere sunt realizate in colaborare, "la patru maini". Expozitia continua cu opera lui Marcel Broodihaers - revelatoare pentru un demers artistic care sondeaza limitele limbajului. Lucrarile expuse evidentiaza preocuparea artistului pentru obiect ca prelungire a poemului.