La cinci zile de la deschiderea Festivalului de Film de la Venetia, citeva proiectii au atras atentia criticilor si a publicului. Nimic surprinzator totusi: o pelicula despre reactia glaciala a reginei Angliei in fata mortii printesei Diana nu putea ramine fara nici un ecou. Si nici francezul Alain Resnais, a carui celebritate si colectie de premii fac cinste virstei sale, nu putea trece neobservat. Sau Alfonso Cuarón, care a facut un film despre un viitor steril si sumbru, vindut ca o realitate spre care ne indreptam cu pasi rapizi.

Cu aciditate, despre Elisabeta a II-a

Aclamat pentru filme ca "Legaturi periculoase", "High Fidelity" sau mai recentul "Mrs. Henderson Presents", Frears reconstruieste in "The Queen" evenimentele din familia regala dupa moartea printesei Diana. Inspirindu-se din biografii, arhive si marturii ale apropiatilor, Frears prezinta un portret acid al unei familii regale care se agata in zadar de niste practici demodate. Diferite imagini din interviurile Dianei sau extrase din telejurnalele focalizate pe lacrimile britanicilor se amesteca cu fictiunea, conferind filmului lui Frears cit mai multe accente realiste.

La un pas de abdicare

Foarte dezinvolt, Stephen Frears a declarat, intr-o conferinta de presa, ca a "simtit din ce in ce mai multa simpatie" in timpul turnarii filmului pentru suverana, "o femeie de o anumita virsta care se gaseste intr-o situatie catastrofala". Filmul avanseaza ideea ca regina, aspru criticata pentru reactia sa intirziata si rece, ar fi vrut sa abdice dupa criza de imagine provocata de moartea Dianei. "Nu cred ca voi intelege vreodata ce s-a intimplat in acea vara", ii marturiseste regina premierului, adaugind: "N-am fost niciodata atit de detestata".

Regina, cea mai buna actrita

15 minute de ovatii si bravouri a primit britanica Helen Mirren pentru interpretarea reginei Elisabeta. Plus nenumarate pronosticuri, care o dau drept cistigatoare a premiului pentru cea mai buna actrita. Recent premiata cu un Emmy pentru interpretarea Elisabetei I intr-un serial tv, actrita a marturisit ca i s-a parut "inspaimintator sa joace rolul unei persoane publice in viata". In rolul unei regine incapabile sa inteleaga durerea poporului sau, Mirren reuseste sa ofere o interpretare convingatoare si, pe alocuri, plina de umor.