In 2007, romanii vor beneficia gratuit de aceleasi servicii de sanatate ca si in 2006, deoarece noul pachet bazal intirzie sa apara.

Una dintre promisiunile reformei din sanatate este promovarea unui nou pachet de baza de servicii medicale. Adica o lista cu tratamentele si investigatiile pentru care un asigurat obisnuit nu trebuie sa scoata bani din buzunar si de care va putea beneficia oricind in unitatile sanitare. Reversul medaliei este ca acea lista va fi mult mai mica decit cea existenta in prezent, insa banii platiti de asigurati la fondul de asigurari vor fi aceiasi. "Pachetul de baza actual acopera 97% din serviciile de sanatate. E deja un bun dobindit si e foarte greu sa il reduci acum", spune Vasile Astarastoaie, vicepresedintele Colegiului Medicilor din Romania.

"Asumarea noului pachet este un risc politic, dar macar atunci oamenii vor primi ceva sigur", marturiseste ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

"Se pune frina pachetului"

Totusi, in prezent, noul pachet de baza ramine la stadiul de discutii, dupa ce au trecut deja doua termene anuntate de Nicolaescu: 1 iulie si 1 septembrie. Astfel, dupa toate aparentele si aminarile succesive, romanii vor putea beneficia si la anul de aceleasi servicii gratuite de care beneficiaza si in prezent. Motivele par a fi de ordin birocratic, deoarece atit ministrul, cit si Colegiul Medicilor din Romania sint de acord ca un nou pachet bazal va realiza corelarea dintre costurile reale ale actului medical si posibilitatile statului de a le suporta.

"Administrativ, exista vointa necesara la nivelul ministerului. Dar pachetul e blocat la comisiile de specialitate. Responsabilitatea apartine medicilor de acolo. Or, lucrurile se misca prea incet sau in comisii se pune frina pachetului", este de parere Nicolaescu. Despre lentoarea procesului, Astarastoaie arata cum in Germania discutii similare au durat patru ani, iar in Romania exista aceleasi dezbateri aprinse intre medicii care vor stabili ce tratamente sint prioritare si ce servicii trebuie platite. "Fiecare specialist vrea sa introduca servicii gratuite cit mai multe. El argumenteaza ca, daca pacientul nu va putea plati o anume investigatie, medicul nu isi va putea face meseria, deoarece fara acel test nu poate pune un diagnostic", povesteste Astarastoaie.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.