Conform declaratiilor ministrului delegat pentru Lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, tinerii care locuiesc in constructii ale Agentiei Nationala pentru Locuinte (ANL) ar putea sa le cumpere dupa cinci ani.

Pentru a face posibil acest lucru este necesar ca statul sa modifice memorandumul de finantare cu Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), care asigura fondurile pentru majoritatea locuintelor construite in acest program. "Cat de curand sper sa modificam memorandumul incheiat cu BDCE, in care nu era prevazuta posibilitatea ca acesti tineri sa poata cumpara casele dupa cinci ani. Acum s-ar putea sa le cumpere la un pret care nu depaseste pretul pietei, dar care sa fie apropiat de acesta", a declarat ministrul delegat pentru Lucrari publice si amenajarea teritoriului.

Prin programul destinat ridicarii de locuinte adresate tinerilor se construiesc circa 3.500 - 4.000 de apartamente pe an. Beneficiarii platesc o chirie modica timp de cinci ani, pentru ca apoi sa negocieze nivelul chiriei cu autoritatile locale. Necesarul de locuinte pentru tineri, in regim de inchiriere, se cifreaza la circa 100.000, in timp ce necesarul total de locuinte la nivelul tarii este de circa un milion, potrivit unui studiu al ANL.
De asemenea, autoritatile vizeaza si alte modificari ale legii privind functionarea ANL.

Astfel, pana la 20% din locuinte acordate pentru tineri se vor indrepta, prin intermediul primariilor, catre familiile evacuate din casele nationalizate. "In al doilea rand vrem sa modificam legislatia astfel incat locuintele sociale sa nu mai fie pentru o categorie foarte restransa de cetateni", a mai afirmat Laszlo Borbely.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.