Din cauza canalelor de chat si dating de pe Internet, mentalitatile adolescentilor cool, apartinind clasei de mijloc superioare din marile orase americane (cu precadere din New York), se schimba. De la virste fragede, 13-14 ani, ei gasesc ideea de dragoste monogama /relatie stabila ridicola, orientindu-se fie spre contacte intimplatoare cu alti adolescenti agatati pe internet, fie spre relatii sexuale cu prieteni facuti in aceeasi maniera. Angajamentul emotional intr-o relatie este privit cu anxietate, ca o sursa inevitabila de trauma, sau cu dispret, ca tinind de alta epoca.

Citeva articole publicate in ultimul timp, intre care se detaseaza "Friends, Friends With Benefits and The Benefits of the Local Mall" de Benoit Denizet- Lewis, aparut in "The New Yorker", reliefeaza dimensiunile si formele acestui fenomen.

IUBIREA, UNCOOL

Slang-ul adolescentilor pentru agatatul pe internet este "hook up", termen care acopera orice, de la sarut la contactul insotit de penetrare - dar cel mai adesea este un eufemism pentru sexul oral. In cartierul New England din New York, aceasta forma de sexualitate este ceva frecvent pentru baietii si fetele din clasa a noua si a zecea de liceu. Cei care prefera cuplul sau implicarea platonica sint vazuti ca "retardati", "bizari", iar cei care nu au vreo forma oarecare de activitate sexuala ca "loseri", incapabili. Virginitatea este o rusine nu numai pentru baieti, ci si pentru fete, ideea fiind sa scapi cit mai repede de ea. Fireste, Sarbatoarea Indragostitilor este luata in ris de acesti adolescenti pentru care iubirea este definitiv uncool, "Valentine day este pentru loseri", exclama o adolescenta.

Unele din campaniile de educatie sexuala derulate pornind de la aceasta noua realitate incearca sa le explice fetelor ca tirgul care se incheie intre parteneri nu e egal: fetele dau placere insa nu primesc nimic in schimb, prelungind inegalitatea traditionala dintre genuri. Dar cele mai multe fete nu vad in sexul oral sexualitate reala, "it’s just an oral", se exclama de obicei, acuzindu-se faptul ca lipseste penetrarea. Oricum ar sta lucrurile, aceasta forma de sex pare sa fie pentru majoritatea adolescentilor urbani cool calea de intrare in viata sexuala.

In aceeasi ordine de idei, in locul cuplului monogam si inchis, adolescentii prefera formula mai laxa de tip "friends with benefits", o relatie contactata pe internet care ajunge sa se prelungeasca in prietenie: cind necesitatile hormonale o cer, cei doi se intilnesc si "se servesc" unul pe altul, devenind prieteni - dar, cu toate astea, refuzind sa devina cuplu, lasind optiunea de a parasi relatia deschisa.

Beneficiile unor astfel de relatii sint discutiile mai libere, cei doi abordind fara inhibitii teme sexuale, "cind discuti asa de deschis cu o fata, ajungi sa nu mai vezi diferente intre sexe, descoperi ca fetele gindesc la fel", marturiseste un baiat; utopia unei generatii unisex pare astfel sa prinda contururi reale. Mai mult decit atit, "the cool kids" ajung sa se se lege in gasti: fiecare din parteneri vine cu prietenii lui liberali, care ajung sa iasa impreuna in oras, sa se viziteze acasa - dar, fireste, continuind sa se discute la fel de liber, in afara codurilor de politete care impun restrictii tematice si de limbaj in prezenta sexului feminin.

Exista si costuri ale formulei prietenilor care se ajuta sexual - unii adolescenti descoperind ulterior ca s-au atasat de celalalt, chiar daca si-au impus sa nu o faca. Altii acuza ca formula sexului dezimplicat le accentueaza starile negative, "autodestructive," ca dupa o partida de sex se simt mai goi decit inainte. O alta parte, si in special fetele, marturisesc ca au ajuns la formula sexului neimplicat sentimental dupa ce au iesit traumatizati dintr-o relatie in care au investit monogam.

COD LIBERTIN, LA UMBRA REGULILOR TRADITIONALE

Oricum ar sta lucrurile, numarul adolescentilor care prefera acest gen de relationare prin intermediul Internetului este in crestere. Lansate in 2000, doua din cele mai populare site-uri de dating www.hotornot.com si www.facethejury.com au ajuns impreuna la 5,5 milioane membri.

Limita de virsta este, fireste, 18 ani, insa adolescentii mint in privinta virstei lor. Visul adolescentilor de pe site este sa ajunga in sectiunea "top girl" sau "hottest boy", consacrat celor mai vizitate profile. Totusi, chiar daca sint foarte frecventate, aceste situri nu sint bine vazute, rareori intimplindu-se ca vreo fata sau vreun baiat care sint din acelasi liceu sa-si dea intilnire - "ai nevoie sa-ti pastrezi reputatia. Daca se afla ca mergi pe agatat, esti vazut ca slot/tirfa, prin urmare nici o fata din liceul tau nu o sa mai vrea sa iasa cu tine". Schizofrenie tipic americana, adolescentii traiesc dupa un cod libertin, dar au nevoie sa se ascunda dupa regulile morale traditionale.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.