Succesul de la Venetia este o garantie pentru obtinerea pretioasei statuete

Filmele americane din competitia pentru Leul de Aur de la Venetia spera sa atraga atentia publicului la festivalul ce se desfasoara in perioada 30 august-9 septembrie, pentru a-si creste astfel sansele de a intra in cursa pentru Oscarurile din 2007.

Potrivit observatorilor de la Hollywood, festivalurile de la Venetia si Toronto sunt importante pentru stabilirea principalilor concurenti la premiile Oscar. "Patru studiouri americane si-au trimis filmele in cadrul competitiei de la Venetia inainte de a le lansa pe teritoriul Statelor Unite, ceea ce inseamna ca Mostra creeaza o vizibilitate foarte mare pentru productiile cinematografice", a declarat directorul artistic al festivalului, Marco Muller, potrivit Mediafax.

Anul trecut, "Brokeback Mountain" a avut premiera la Venetia si a castigat premiul Leul de Aur, trofeu ce a propulsat controversata pelicula in randul favoritilor la castigarea Oscarului pentru "cel mai bun film". Festivalul care dureaza unsprezece zile se va deschide cu filmul "The Black Dahlia", inscris in competitia principala, in regia lui Brian de Palma.

Regizorul "a valsat pe linia subtire dintre artistic si comercial", iar filmul, care le are in distributie pe Scarlett Johansson si pe Hilary Swank - detinatoare a doua premii Oscar - se potriveste perfect pentru deschiderea festivalului, subliniaza Muller. Anul acesta procesul de selectie a fost mai usor pentru ca "au fost propuse filmele potrivite", care au reusit cu usurinta "sa se alinieze misiunii noastre de a realiza o expozitie de arta, si nu un festival", a mai adaugat directorul festivalului, potrivit sursei citate. Dintre filmele cu pretentii de Oscar, insa care vor fi difuzate in afara competitiei la Venetia, face parte "Infamous", viziunea lui Douglas McGrath asupra vietii lui Truman Capote.

Mai tintesc spre Oscar "The Fountain", in regia lui Darren Aronofsky, si "Children of Men" al lui Alfonso Cuaron. Regizorul David Lynch este asteptat la Venetia cu "Inland Empire", Jackie Chan cu "Rob-B-Hood", Kenneth Branagh cu premiera productiei "The Magic Flute" si Paul Verhoeven cu "Zwartboek".

Hollywood-ul s-a mutat la Venetia

In acest an, Italia este in premiera gazda a doua evenimente cinematografice. Unul deja consacrat, Festivalul de la Venetia, aflat la cea de-a 63-a editie, si RomaCinemaFest, un eveniment aflat la prima editie. Desi au existat dispute in presa italiana referitoare la dorinta organizatorilor festivalului de la Roma, de a lua o parte din laurii Leului de Aur, pleiada de invitati care vor defila pe covorul rosu la Venetia a rezolvat de la sine conflictul. Numarul mare de vedete anuntate la eveniment a facut sa paleasca anuntul unei manifestarii similare, de la Roma, ca oaspetele sau principal va fi Nicole Kidman, care va profita de prezenta in Italia pentru a-si lansa noul film care o are drept protagonista, "Fur".

Astazi, atentia cinefililor de la Venetia se va indrepta spre Sandra Bullock, Gwyneth Paltrow, Isabella Rossellini, care vor promova si filmul ce le are drept protagoniste, "Infamous", difuzat in afara competitiei. Alaturi de ele vor mai defila pe covorul rosu Sigourney Weaver, Ben Affleck, Nicolas Cage, care se va alatura sarbatorii filmului vineri, in aceeasi zi in care Juliette Binoche isi va prezenta filmul "Quelques jours en septembre".

Alte celebritati asteptate la festival sunt Meryl Streep, Juliette Moore, Jeremy Irons, Adrien Brody si Val Kilmer, care joaca in westernul polonez "Summer Love".

In plus, la festival vor fi prezente 11 filme ale unor cineasti debutanti, printre care ar fi trebuit sa se afle si filmul regizorului Radu Muntean, "Hartia va fi albastra". Regizorul a refuzat, potrivit NewsIn, oferta festivalului de la Venetia de a rula, pentru prima data, in sectiunea Orizzonti (sectiunea pentru tineri realizatori, echivalentul "Un Certain Regard" de la Cannes) alegand festivalul de film de la Locarno (2-12 august) pentru premiera mondiala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.