POFTA-N CUI. Procesatorii vor scumpi carnea de porc si mezelurile din cauza costurilor cu 25-30% mai mari la materiile prime si a majorarii tarifelor la utilitati in aceasta vara, potrivit Asociatiei Romane a Carnii (ARC).

"Nu putem spune exact cu cat vor creste preturile sau de cand intra in vigoare majorarile. Acest lucru depinde de fiecare procesator", ne-a declarat Mihai Visan, directorul executiv al ARC. Carnea de porc se va scumpi cu pana la 25%, iar mezelurile vor costa cu 10% mai mult din septembrie.

Potrivit procesatorilor, carcasa de porc nu se gaseste pe piata interna la mai putin de 7-7,5 lei noi/ kilogram. Procesatorii trebuie sa isi asigure materia prima din import, care costa peste 2,2 euro/kilogram, la care se adauga taxa vamala de 10%. In acest fel, pretul produselor din carne de porc este cu cel putin 25-30% mai mare.

"Nu este momentul pentru noi scumpiri, pentru ca piata nu mai suporta, dar noi trebuie sa ne achitam creditele de la banci pentru investitiile pe care le-am facut ca sa ne aliniem la standardele europene de calitate si igiena", a mai spus Mihai Visan. Pentru a proteja populatia, procesatorii de carne au cerut autoritatilor sa anuleze taxa vamala la carcasa de porc si sa prelungeasca facilitatile sanitar-veterinare la importurile de pe piata nord-americana pana la aderarea la Uniunea Europeana.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.