Tigarile contrafacute dauneaza intr-adevar sanatatii, pentru ca nimeni nu stie cu adevarat ce pun contrabandistii in ele.

Fenomenul contrafacerilor a capatat dimensiuni care aproape sufoca piata produselor originale in Romania. Printre cele mai profitabile produse falsificate - tigarile. "A fost de curind un congres la Bucuresti, dedicat fenomenului contrafacerilor, si concluzia a fost ca 65% dintre marfurile de pe piata romaneasca sint contrafacute: CD-uri, bauturi, haine, medicamente, Viagra din praf de caramida, tigari", sustine Gilda Lazar, Corporate Affairs Director JT International (Romania).

De la Kent la Carpati

La tigari, cea mai copiata marca depinde de la tara la tara. "Pina sa ajunga sa se scumpeasca tigarile atit de tare in Romania, se aduceau pe vapor din China sau din Cipru sau se contrafaceau chiar in Romania tigarile scumpe - Camel, Marlboro, Kent. De la o vreme, pentru ca diferentele de pret s-au micsorat, cererea este mai degraba pe tigari ieftine: Carpati, Winchester, L&M", spune Gilda Lazar.

Schimbarea de tendinte in sistemul contrafacerilor este din cauza sistemului de taxare, prin care tigarile odata ieftine s-au scumpit si nu mai sint la indemina tuturor. "Din cauza asta si contrabanda si-a schimbat caracteristicile; sint aduse mai ales tigari din Ucraina si din Rusia, ieftine, de care n-a auzit nimeni pina acum, Plugarul, Doina, Fluieras", adauga Lazar.

Elemente de securizare

Ca sa se apere de "piratii" care falsifica tigari, marii producatori apeleaza la tot felul de elemente de securizare a pachetului si a tigarilor, care sa le faca greu de reprodus. Detaliile ce singularizeaza pachetele de tigari originale fata de cele contrafacute sint multe: marimea fonturilor de litera de pe pachet, diferenta de culoare, diferite coduri care sint trecute in anumite locuri pe pachet, diferente de materiale de impachetare, modul de lipire a foliei si a bentitei de rupere.

"In primul rind, consumatorul trebuie sa se uite la aluminiul foliei in care sint tinute tigarile si care trebuie sa fie auriu (in cazul anumitor produse - n.r.). Diferente se mai simt si la pipairea polipropilenei (folia din plastic - n.r.); lipirea pachetului este defectuoasa la cele contrafacute", explica Cristina Virtan, expert in calitate JTI International.

Diferente

Cristina Virtan spune ca, anul acesta, falsificatorii au reusit sa aduca tigara mai aproape de cea originala, insa pachetul arata mult mai rau, cu fonturi total diferite, pe cind anul trecut, fontul era bun, dar lipirea ambalajului - neglijenta. "La noi scrie directiva Consiliului CE, la ei scrie Dir. Cons. CE.

Pe fundul pachetului exista o stanta, ca stampila de notar, care pe pachetele de tigari contrafacute nu exista. Se vede doar in lumina codul numeric, care nu este scris, ci stantat. In lumina ultravioleta, pachetele originale absorb altfel lumina si apar galbene. Pe cind pachetele contrafacute, in lumina ultravioleta, apar alb stralucitoare. Pentru ca hirtia noastra este tratata intr-un anume mod, fiind un element de identificare", continua Gilda Lazar diferentele existente dintre pachetele originale si cele contrafacute.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.