Salariatii sint obligati sa respecte clauzele de confidentialitate si neconcurenta doar daca sint conforme legii.

Clauza de confidentialitate si clauza de neconcurenta sint asa-numitele clauze facultative prezente in orice contract de munca. Avocatul in dreptul muncii Magda Volonciu avertizeaza asupra faptului ca pot fi usor jonglate si pot aparea limitari ale dreptului la munca ulterior incetarii contractului, pe o perioada de doi ani.

"Contractele trebuie sa aiba niste clauze foarte stricte, sa ii indice omului unde nu are voie sa se duca sa lucreze, care sint activitatile interzise, care este zona interzisa si in schimbul acestor limitari ale dreptului la munca, spune legea, sa se acorde o indemnizatie lunara a carei valoare nu poate fi mai mica de 25% din venitul lunar al salariatului, obtinut ca medie in ultimele sase luni anterior incetarii raporturilor de munca. Acest venit se plateste atita vreme cit se intinde durata clauzei de neconcurenta, intre sase luni si maximum doi ani", spune Volonciu.

Incepatorii au de suferit

Adrian Matei spune ca a intilnit clauzele de confidentialitate si de neconcurenta in toate contractele de munca pe care le-a semnat ca specialist IT. "Am vazut ca aceste contracte de munca sint gresite, le-am semnat pentru ca oricum aveam nevoie de un contract de munca, chiar si cu salariu minim pe economie. Era stipulat faptul ca trebuia sa primesc o indemnizatie de 25% din salariu, avind functie de executie, timp de sase luni de la incetarea contractului de munca, or, eu nu am vazut niciodata acesti bani.

Nici nu vreau sa stiu ce inseamna 25% din 3.300.000, cit este de cele mai multe ori trecut salariul minim brut pe contractul de munca; nu poti sa traiesti din acesti bani, nu este ca afara, unde un programator intr-adevar isi permite sa traiasca din banii pe care o firma ii plateste pentru a-l pastra numai pe el in cadrul echipei...", e de parere Matei. Iulian Patrascanu, avocat, explica reticenta angajatorului de a plati indemnizatia suplimentara. "Este bine stiut ca scopul tinarului aflat la inceput de cariera este angajarea si pentru indeplinirea acestui obiectiv candidatul este dispus la anumite compromisuri. Exista angajatori care, folosindu-se de aceasta situatie, introduc indemnizatiile suplimentare in suma finala negociata.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.