Spaima oamenilor fata de pradatoarele acvatice este un fenomen relativ recent, arata cercetatorii de la Discovery, adaugind ca pina la inceputul secolului al XX-lea aceste animale erau aproape necunoscute publicului. Fascinatia oamenilor fata de rechini provine, spun ei, dintr-o combinatie de mit si realitate, date exacte si superstitii, avind cu toate la baza frica de necunoscut.

Desi statisticile arata ca riscul de a muri din cauza rechinilor are o probabilitate redusa, groaza fata de aceste animale este greu de combatut, iar multi psihologi si biologi marini dau vina pe filmul lui Spielberg, "Falci". Chiar si autorul cartii care a stat la baza productiei, Peter Benchley, incearca sa redreseze balanta in favoarea rechinilor, declarind in mod public ca nu ar mai putea niciodata sa scrie o asemenea carte.

Debutul fricii

In 1975, Steven Spielberg a adus rechinii in atentia publicului, productia sa fiind prima piatra la temelia mitului care s-a creat de atunci in jurul uriaselor inotatoare. Filmul si-a concentrat atentia asupra marelui rechin alb, "mincator de oameni", bazindu-se pe o serie de intimplari din New Jersey, din anul 1916. Spielberg si echipa sa au construit un exemplar mecanic, poreclit "Bruce", folosit pentru majoritatea secventelor, desi o parte a acestora au fost realizate cu exemplare adevarate, filmate de catre scufundatori, la adapostul unor custi de protectie.