Hotii de buzunare actioneaza de ceva vreme in zona pasajului Obor, linga galeriile Di Andi, intr-un Internet-cafe numit Cyber-Space. O gasca de patru-cinci indivizi isi aleg victima, o abordeaza si o usureaza de telefonul mobil, portofelul sau orice alt bun care le cade in mina. Dupa care dispar in citeva secunde. Desi exista mai multe indicii, inclusiv inregistrari video ale jafurilor, politia se plinge ca nu-i poate identifica pe autori.

Pe 23 ianuarie, pe la ora 17.10, Cristi L. a intrat in sala de calculatoare Cyber-Space de la pasajul Obor. Voia sa-si verifice contul de email si sa mai navigheze pe net. "Eram pe un site foto, cind a venit un individ linga mine sa ma intrebe cit costa unul dintre aparatele foto la care ma uitam. Ca are si el unul si vrea sa-l vinda, dar nu stie cit sa ceara pe el. "Mi l-a adus unchiu-meu de la aeroport", mi-a zis el. "N-ai vrea sa-l cumperi?"." Cristi i-a spus ca nu e interesat si si-a vazut de treaba. Insistent, individul l-a intrebat: "Auzi, baiatu’, ce adresa era la site-ul ala?" si, profitind de faptul ca tinarul s-a intors sa verifice, i-a "saltat" telefonul mobil aflat pe masa si a disparut. Cind a constatat ca nu mai are telefon, lui Cristi nu i-a ramas decit sa depuna plingere la Sectia 7 Politie si sa astepte.

Noua furturi filmate

Cristi nu a fost nici pe departe singurul pagubit, motiv pentru care patronul Internet-cafe-ului a decis, in decembrie anul trecut, sa monteze camere de luat vederi in sala. Are de-a face cu gasca de hoti de mai multa vreme si nu a reusit sa-i indeparteze. Cu ajutorul sistemului de supraveghere a surprins momentele furturilor. Sint patru-cinci indivizi care actioneaza, de fiecare data in alta formula. A filmat noua furturi, insa doar cinci dintre clientii pagubiti au depus plingere la politie.
Patronul crede ca hotii sint in mare parte minori. Autorul principal al furturilor este cunoscut sub numele de Gheorghe si actioneaza impreuna cu fratele sau, Alberto. Mihai si Printul sint alti doi participanti la furturi.
Patronul Internet cafe-ului nu stie daca acestea sint numele lor reale. Hotii nu actioneaza dupa un orar, exista imagini surprinse si la primele ore ale diminetii, si seara. "Nu au o ora anume la care opereaza si poate de aceea este foarte greu si pentru politie sa-i surprinda", ne-a mai spus patronul.

Metode simple si eficiente

Modalitatea de lucru a hotilor este cam aceeasi. Opereaza trei-patru odata. Obiectul de care sint interesati fie se afla linga tastatura sau undeva la vedere, fie in haina sau in geanta. Unul sta de paza la intrarea in sala, unul sau doi vorbesc cu victima si altul opereaza. Se plimba prin sala de calculatoare pentru a-si gasi victima, dupa care unul dintre membrii gastii intra in conversatie cu aceasta. Alt hot profita de neatentia clientului salii de calculatoare si ii subtilizeaza bunul respectiv fie din haina, fie de pe masa. Se mai intimpla ca unul dintre ei sa isi aseze un scaun chiar in spatele victimei, celalalt partener sa-l tina de vorba, iar cel de pe scaun sa-i umble prin buzunare. "Sint multi clienti care isi lasa haina pe scaun, spune patronul salii de Internet. E ca o invitatie pentru hoti. Sint foarte neatenti, dupa cum se vede si in secventele filmate, si de aceea li se intimpla ce li se intimpla."
Hotii sint interesati in special de telefoane mobile si de portofele. De regula, telefoanele sint amanetate in aceeasi zi si este aproape imposibil sa fie recuperate. Au existat cazuri in care au furat si acte, si genti. Dupa cum ne-a spus proprietarul salii, chiar si un american a cazut victima acestor hoti.

Un singur arestat

Numai doua victime ale hotilor din Internet-cafe au depus plingere la Sectia 7 Politie. Oamenii legii au organizat mai multe flagranturi pentru a-i depista pe faptasi. Ca un facut, o singura data au avut succes: un minor de 16 ani a fost retinut dupa ce i-a furat unui agent sub acoperire telefonul de pe masa. Judecatorii au decis insa ca faptasul poate fi cercetat in stare de libertate, asa ca acum poate sa dea alte lovituri.
Politistii de la Sectia 7 afirma ca le-au luat urma celorlalti membri ai gastii, dar sustin ca nu-i pot identifica usor dupa imaginile filmate, mai ales ca ar trebui sa-i prinda si asupra faptului. Lucru destul de dificil avind in vedere posibilitatile lor si, dupa cum se pling unele victime, si anumite complicitati. Ca dovada, singurul flagrant care a avut succes a fost facut cu niste agenti proaspat intrati in politie, nu cu ceilalti, mai "familiari" cu asemenea cazuri.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.