Lectii de box, rani infectate, replici rostite in cadere de pe bicicleta, nimic nu este prea mult pentru un actor talentat.

Pentru un rol de succes, numerosi actori romani depun eforturi greu de imaginat, prin care isi exerseaza dictia, memoria, mimica si isi antreneaza trupurile, iar publicul intuieste lucrurile acestea. Uneori, metamorfozele prin care trec actorii pentru un rol par sa depaseasca orice instinct de conservare, dar nu putini sint spectatorii care cred ca asemenea sacrificii se petrec numai la Hollywood. In continuare, vom prezenta citeva exemple, care arunca lumina asupra lucrurilor ce se petrec in culisele unui rol bun.

Iarna, gol si legat cu sirma

In anumite cazuri, sacrificiile aproape neverosimile ale actorilor sint solicitate de catre regizori cu o imaginatie care pare sa uite de limitele anatomice firesti. Uritescu ne-a declarat ca filmarile ii rapesc, in momentul de fata, cite douasprezece ore pe zi, ceea ce nu il oboseste, in ciuda virstei inaintate. Nu la fel de incintat a fost insa, in urma cu citiva ani, cind regizorul Alexandru Tocilescu i-a cerut sa interpreteze rolul cetateanului turmentat, din piesa "O scrisoare pierduta", intr-o maniera mai neobisnuita.

Actorul trebuia sa isi faca aparitia pe scena pe o bicicleta, de pe care cadea de mai multe ori, in timp ce isi rostea replicile. Pentru filmul "A unsprezecea porunca", in regia lui Mircea Daneliuc, Uritescu a fost nevoit sa treaca o proba de alta natura: intr-una dintre scene, pe un frig naprasnic, actorul statea citeva minute bune dezbracat complet si legat cu sirma ghimpata de un stilp. Unele dispozitii regizorale frizeaza chiar cruzimea: acelasi actor sufera de o boala numita "sindrom extrapiramidal", extrem de dureroasa. Pentru un rol, un regizor autohton i-a cerut sa nu isi mai ia medicamentele pentru calmare, intrucit, in acest fel, Uritescu putea avea o figura "ravasita de durere".

Roluri cu rani infectate

Nici actorii mai tineri nu sint scutiti de astfel de experiente periculoase, pe care le solicita roluri mai complicate. Pentru lungmetrajul autohton "Tangonator", Viorel Cojanu a trebuit sa invete sa inoate, ceea ce este destul de dificil, cind nu ai un instructor. Mai neplacut a fost pentru actor cind a trebuit sa joace, la o temperatura de toamna tirzie, intr-o barca umpluta cu apa. Pentru ca

s-au tras mai multe duble, in aceleasi conditii, Viorel Cojanu se temea ca se va alege cu pneumonie, insa, din fericire, l-a prins doar o raceala puternica. Actorul Ioan Ionescu ne-a declarat ca pentru o piesa de teatru a slabit zece kilograme, iar pentru alt rol, pentru ca trebuia sa invete in timp record sa cinte la chitara, a capatat rani infectate la buricele degetelor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.