Zamfir Dumitrescu, presedintele Uniunii Artistilor Plastici, incearca in noul mandat sa faca ce n-a reusit in ultimii patru ani: salvarea atelierelor UAP. Potrivit legislatiei, spatiile uniunilor de creatie ar trebui inchiriate de la primarii pe o perioada de cinci ani. In Bucuresti, Videanu promite, dar nu aplica legea

Spatiile aflate in proprietatea privata a statului si in administrarea consiliilor judetene sau locale ar trebui inchiriate, potrivit Legii nr. 331 din 2004. In aceasta categorie intra si cele 300 de ateliere de creatie ale artistilor plastici, din care numai 60 sunt proprietatea uniunii de referinta. "Actualii utilizatori incheie cu titularii drepturilor de administrare, respectiv consiliile judetene, consiliile locale, alte institutii sau autoritati publice ori regiile autonome in al caror patrimoniu se afla spatiile, contracte de inchiriere in conditii de facilitati pe o perioada de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire pentru inca 5 ani", se arata in articolul unic al legii mentionate. In acest caz, insa, legea nu a fost niciodata aplicata.

'Legea e lege si trebuie aplicata>>

Presedintele UAP, Zamfir Dumitrescu a incercat sa determine autoritatile sa incheie respectivele contracte inca de la aparitia Legii 331, publicata in Monitorul Oficial din 22 iulie 2004, insa fara succes. "In unele judete s-a aplicat legea, dar in Bucuresti n-am reusit", ne-a declarat presedintele UAP. "Pana acum i-am trimis domnului primar Videanu sau domnului viceprimar Orban 50 daca nu 60 de epistole in acest sens. In urma cu sase luni am fost in audienta la primar si mi-a promis o rezolvare rapida. De asemenea, am fost si la dl Orban care mi-a dat aceleasi asigurari, insa nu s-a intamplat nimic, nici din partea unuia, nici din partea celuilalt", ne-a mai spus Dumitrescu.

Acesta crede ca sunt mai multe cauze care duc la tergiversarea demararii incheierii de contracte, printre care si "cunoscuta vanatoare de spatii, probabil, sau procese de retrocedare nerezolvate inca. In acest ultim caz, e posibil ca primarul sa incerce sa evite un scandal, un litigiu, dar legea e lege si trebuie aplicata in toate cazurile", ne-a mai adaugat Zamfir Dumitrescu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.