Scumpirea gazelor din import si evolutiile puternic ascendente ale pretului international al petrolului ar putea "arde" consumatorul final

Gazele naturale din import s-ar putea scumpi cu 15-20 de dolari pe mia de metri cubi pana la finele anului, crestere care nu va influenta tarifele pentru consumatorii casnici, a declarat agentiei Mediafax Gabriel Sirbu, director in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor.

"Tinand cont de modul in care a evoluat pretul petrolului si piata produselor petroliere, cred ca vom asista la o crestere a pretului gazelor din import, cu circa 20 de dolari. O sa vedem exact care va fi aceasta crestere cand ne vom apropia de trimestrul patru. In orice caz, gazele din import nu vor mai costa 280 de dolari pe mia de metri cubi", a spus Sirbu.

Potrivit acestuia, pretul petrolului influenteaza indirect pretul gazelor naturale, regasindu-se mai rapid in cel al produselor petroliere - pacura, carburanti etc. "Cotatiile produselor petroliere influenteaza direct pe cele ale gazelor naturale. Cu toate acestea, rata de crestere a pretului produselor petroliere este conjuncturala, in functie de cerere si oferta, deci poate fi mai mare sau mai mica decat cea a cotatiilor petrolului", a mai declarat Sirbu.

Fara scumpiri la consumatorul casnic

Oficialul ANRGN a precizat ca, in cazul unei cresteri a pretului gazelor naturale din import la 300 de dolari pe mia de metri cubi, aceasta poate fi absorbita de conditiile interne de piata - o cerere mai mica de gaze, productie interna mai mare, intarirea leului - astfel incat tarifele pentru consumatori sa nu creasca la 1 octombrie. "Din datele pe care le avem acum, se pare ca nu vom avea o scumpire a tarifelor pentru consumatorii casnici, daca nu se va intampla vreo alunecare deosebita a pretului produselor petroliere. Chiar daca va fi o majorare, aceasta va fi de foarte mica amploare, de pana in 1%. Dar deocamdata nu stim", a subliniat oficialul ANRGN.

Ultima majorare a preturilor gazelor naturale a avut loc la 1 iulie, cand cresterea a fost de 1,54% la nivelul consumatorului casnic. Potrivit unui comunicat transmis la acel moment de Autoritatea de reglementare in domeniul gazelor naturale, pentru consumatorii casnici noile preturi au crescut, fara TVA, la 843,43 lei/1000 mc in cazul Distrigaz Sud si la 842,99 lei/1.000 mc in cazul E.ON Gaz Romania (fostul Distrigaz Nord). Procentul de majorare a preturilor finale la consumatori a fost determinat de cresterea usoara a pretului la import, de recalcularea anuala a tarifelor de transport, dar si de evolutia favorabila a cursului de schimb valutar, care a temperat majorarea semnificativa a tarifelor, explica Autoritatea de reglementare.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.