Preturile produselor alimentare din Romania s-ar putea majora, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, cu niveluri peste cele inregistrate in tari precum Polonia, Ungaria sau Cehia, estimeaza Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Estimarile companiilor de consultanta ne indica si procentele cu care produsele alimentare de baza se vor scumpi, in unele cazuri - precum carnea, cu pana la 50%. Aplicarea prevederilor Politicii Agricole Comune (PAC) este vazuta de BNR, in ultimul raport asupra inflatiei, ca fiind un element de incertitudine in atingerea tintei programate de inflatie pentru 2007, de 4% plus/minus un punct procentual.

"Efectul de venit indus de subventiile directe acordate fermierilor romani, precum si convergenta catre anumite niveluri de referinta ale preturilor vizate, in situatia in care acestea sunt superioare celor aferente productiei interne, ar putea amplifica presiunile inflationiste fata de nivelul prevazut in scenariul de baza", se arata in studiul BNR. Chiar si in cazul produselor alimentare cu preturi mai mici decat cele din UE, care sunt exceptate de la prevederile PAC, sunt posibile majorari de pret din cauza cererii externe. O alta consecinta a PAC este aplicarea politicilor comune din domeniul vamal, cu consecinta cresterii preturilor suportate de consumatori la aceste produse importate.

Pentru Romania, impactul asupra preturilor alimentare s-ar putea dovedi "mai important decat cel inregistrat in Polonia, Ungaria sau Cehia" dupa aderare, mai ales daca avem in vedere ponderea relativ ridicata la formarea valorii adaugate a sectorului agricol autohton, de 10%, fata de 3-5% in tarile mentionate. Insa, pe baza experientei altor tari, BNR anticipeaza ca aceste efecte vor avea un impact moderat in primii ani de la aderare. Dupa aderare, preturile au sarit in Letonia cu circa 10%, in Ungaria cu 7%, in Estonia cu 5%, iar in Cehia cu 4%.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.