Statul va plati iarna aceasta integral factura familililor care traiesc din venit minim garantat si va acoperi 90% din cheltuielile cu apa calda si caldura consumata de abonatii sistemului centralizat de termoficare care au venituri lunare de maxim 125 de lei pe persoana, propune Ministerul Muncii

Ministerul Muncii a elaborat proiectul de hotarare de guvern privind nivelul ajutoarelor de incalzire acordate de stat iarna aceasta familiilor care stau la bloc si sunt clienti ai sistemului centralizat de termoficare. Proiectul prevede ca subventia la incalzire va reprezenta un procent din factura de apa calda si caldura, nivelul de ajutorare fiind cuprins intre 10% si 90% in functie de venitul mediu lunar pe membru de familie.

Astfel, familiile sau persoanele singure, care au un venit net mediu lunar de pana la 125 de lei, subventia va fi de 90% din valoarea facturii. Cele ale caror venituri se situeaza intre 125 si 170 de lei vor primi de la stat 80% din factura, iar cele care au un venit de pana la 210 lei vor primi un ajutor echivalent cu 70% din factura.

Familiile ale caror venituri se incadreaza intre 210 si 250 de lei pe membru de familie, vor primi o subventie de 60%, iar celor care castiga pana la 290 de lei statul le va plati jumatate din factura la caldura si la apa calda. Daca venitul pe membru de familie ajunge la 345 de lei, subventia va fi de 40 de procente din factura, 30% vor primi cei care castiga intre 345 si 390 de lei si 20% cei cu venituri intre 390 si 440 de lei. Familiile ale caror venituri nete medii pe membru de familie ajung pana la 500 de lei vor primi subventii in valoare de 10% din valoarea facturii.

Persoanele care primesc ajutor social in baza legii 416/2001, privind venitul minim garantat, se vor incalzi gratis la iarna, acestei categorii de consumatori, statul urmand sa le achite integral factura la apa calda si caldura.

Ministerul Muncii estimeaza ca vor beneficia de ajutoare pontru incalzirea locuintei un numar aproximativ de peste un milion de familii si persoane singure care utilizezaza energia termica in sistem centralizat, iar efortul bugetar va fi de circa 112 milioane de lei.

Coalitia de guvernare a stabilit, luni, majorarea plafonului de acordare a subventiei pentru energia termica de la 310 lei, cat era pana acum, la 500 de lei. Presedintele PD, Emil Boc, a declarat, citat de NewsIn, ca decizia liderilor coalitiei va duce la dublarea efortului bugetar al statului pentru plata facturilor la caldura si apa calda. Liderul democrat a mai spus ca, desi subventiile se vor majora, pretul facturilor, penru populatie, s-ar putea sa fie mai mare mare decat cel de iarna trecuta. In ultimii cinci ani, ajutoarele de caldura constau in sume fixe si se dadeau sub forma de cupoane de caldura.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.