Gheorghe Barbu promite bani mai multi pentru pensionari

Guvernul majoreaza pensiile de la 1 septembrie. Veste in principiu buna, dar rezista ea unei priviri mai atente?

Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, spune ca, dintr-un total de 5,6 milioane de pensionari, cati sunt in sistemul public si in cel agricol, vor beneficia de majorare cu 5 la suta a valorii punctul de pensie circa 4 milioane de pensionari

Ministrul Muncii a adaugat ca majorarea de luna viitoare se adauga celei din ianuarie, astfel incat, impreuna, ele depasesc rata prognozata a inflatiei pe anul acesta.

Cat inseamna, de fapt, majorarea?

5,6 milioane de pensionari atat din sistemul public cat si in cel din agricultura, la un loc, vor beneficia de majorare cu 5 la suta a valorii punctul de pensie circa 4 milioane de pensionari. La o pensie medie de 300 de lei, plusul lunar inseamna 15 lei.

Ministrul Muncii a anuntat ca exista mai multi bani la bugetul asigurarilor de stat, ca urmare a cresterii numarului de contribuabili si a colectarii mai bune a darilor catre stat. Asa a fost posibila si cresterea pensiilor.

Ministerul Muncii vrea sa stie cum se dau pensiile pe caz de boala

Ministrul Muncii este nemultumit, insa, de modul in care se acorda in Romania pensiile pe caz de boala. El spune ca numarul pensionarilor pe caz de boala a crescut in ultimii 5 ani, de la 640 de mii la 890 de mii de persoane.

Potrivit unui studiu al Institutului de Expertiza a Capacitatii de Munca, jumatate dintre cazurile care ajung la specialistii din Bucuresti pentru ca acestia sa hotarasca daca o persoana poate iesi mai devreme la pensie pentru ca e bolnava, nu s-au confirmat, deci angajatii ar fi putut sa continue sa munceasca.

In urma cresterii care va intra in vigoare la 1 septembrie, punctul de pensie, adica unitatea de masura in functie de care se calculeaza indemnizatiile pentru pensionari, ajunge la 339,3 lei noi.

Pensionarii asteapta inca reforma sistemului de pensii

Potrivit modalitatii de calcul, majoritatea pensiilor din Romania valoreaza mai putin de un punct - pensia medie este estimata la 300,5 lei.

Astfel, pentru fiecare pensionar, majorarea punctului de pensie inseamna cateva zeci de mii de lei vechi, mai multe sau mai putine, in functie de cat de mare este pensia fiecaruia. Potrivit Institutului National de Statistica, din 1991 pana acum a scazut in termeni reali la jumatate.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.