V-ati intrebat vreodata care este viteza cu care vedem? Cat de repede se transmit informatiile de la ochi la creier? Cercetatorii au descoperit ca nu foarte repede. Sau oricum, nu mai rapid decat viteza pe care o putem obtine intr-o conexiune internet rapida.
Este un rezultat destul de ciudat, mai ales pentru ca neuronii transmit semnale cu o viteza mult mai mare decat atat.

Faptul ca in mecanismul transmiterii de informatii vizuale nu se intampla acest lucru ne semnaleaza ca avem de-a face cu unul din acele mecanisme in care creierul renunta la viteza in favoarea unui transfer energetic mai eficient.

Echipa de cercetatori de la Universitatea din Pennsylvania au atasat o retina de cobai la o retea de electrozi si au mentinut-o in functiune, hranind-o in mod artificial.

Au proiectat apoi pe aceasta retina un numar de imagini si au inregistrat modul in care transmiteau celulele de pe retina semnalele care erau preluate de nervul optic pentru a fi trimise mai departe, cortexului vizual.

Din toate aceste inregistrari, s-a calculat o viteza: 875 de kilobiti pe secunda pentru o retina de cobai.
Cum retina ochiului uman are cam de 10 ori atatea celule, rata de transfer ar fi de 875 megabiti pe secunda.

Ar putea fi insa mult mai mare. Fiecare neuron este capabil sa transmita un semnal cam la o milisecunda, insa activitatea medie a unui neuron este de patru semnale pe secunda.

De ce se intampla acestu lucru?

Raspunsul pare sa fie legat de consumul de energie. Creierul uman reprezinta doar 2 la suta din masa corporala, insa foloseste peste 20 la suta din energia produsa de corpul uman.

Cu cat viteza de lucru a creierului este mai mare, cu atat procentul de energie consumata este mai mare. Pentru a compensa aceste pierderi de energie, celulele retinei s-au impartit in cele care reactioneaza rapid si cele care reactioneaza lent.

Primele sunt cele care ne ofera cele mai importante informatii. Acestea transfera date cu viteze de pana la 13 biti pe secunda pentru fiecare celula si sunt responsabile de detectarea obiectelor in miscare rapida.

Celelalte celule ale retinei sunt altfel specializate si opereaza cu viteze mult mai mici, de 6-8 biti pe secunda. Aceste celule lenese sunt cele specializate in detectarea contururilor, de exemplu.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.