Studioul Cinematografic „Sahia Film“, una dintre institutiile cinematografice care a reusit fulgerator sa scape de faliment, a fost vaduvit de unul dintre cele mai importante elemente de patrimoniu: arhiva de filme

Ordonanta 39/2006 privind cinematografia, votata in Parlament cu greutate dupa un an de la aparitia ei, aduce si elemente surpriza in ceea ce priveste privatizarea. Daca studiourile "Sahia Film", "RoFilm si "Animafilm" vor fi privatizate prin AVAS, Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor "Romania Film" va fi privatizata numai prin Ministerul Culturii si Cultelor, institutie care va trebui sa "imprumute" specialisti pentru evaluarile necesare acestui demers. Astfel, in comisia de privatizare vor fi inclusi cate doi reprezentanti de la Ministerul Finantelor si AVAS si trei ai Ministerului Culturii.

Cea mai uluitoare miscare

s-a produs la Sahia Film, care printr-o simpla semnatura a ramas fara arhiva proprie de filme, in special documentare realizate inainte de 1990. Toata arhiva a trecut la Arhiva Nationala de Filme - alt organism subordonat MCC. Cu toate ca miscarea ar parea logica din moment ce exista o Arhiva Nationala de Filme, peliculele, rolele mutate sunt produse de Sahia. Ministrul Adrian Iorgulescu a afirmat ca arhiva Sahia Film devine astfel o proprietate publica a statului (ceea ce nu inseamna ca nu ar fi fost si daca ramanea la Sahia). Societatea pierde, astfel, unul dintre cele mai importante capitaluri ale sale, ramanandu-i doar studiourile.

Marius Iurascu, director general Sahia Film, ne-a declarat ca va preda arhiva la ANF, dar totul se va face sub umbrela unui protocol, care sa permita "oricand societatii Sahia sa foloseasca la orice ora din zi sau din noapte filmele sale". Sahia, fata de toate celelalte societati, este cea mai aproape de finalizarea privatizarii prin vanzare de actiuni.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.