Este posibil ca, peste cativa ani, o filiala a Muzeului Guggenheim sa functioneze si in Romania. Deocamdata, Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) se afla in faza negocierilor privind deschiderea, la Bucuresti, a institutiei amintite. In acest scop, secretarul de stat din MCC, Virgil Nitulescu, se intalneste, astazi, in Austria cu Thomas Krentz, directorul Muzeului Guggenheim, cu care va purta o discutie privind concretizarea unui astfel de proiect.

"Este prima intalnire pe care o am cu el si totodata este prima intalnire pe care el o are cu un roman", a declarat Virgil Nitulescu citat de Mediafax. Daca negocierile dintre MCC si Thomas Krentz vor avea un rezultat pozitiv, Romania ar fi prima tara din estul Europei care ar intra in circuitul Muzeului Guggenheim, potrivit sursei amintite, urmand ca muzeul sa fie organizat in cadrul ansamblului Esplanada, ce se va construi, incepand de anul viitor, in zona Bulevardului Unirii.

Propunerea a venit, in urma cu un an, din partea reprezentantilor Muzeului Guggenheim, care si-au aratat disponibilitatea de a face o filiala la Bucuresti, pe cheltuiala lor, daca autoritatile romane vor a fi de acord sa le ofere un spatiu adecvat, iar constructia cladirii sa se desfasoare dupa planul lor arhitectonic.
In acest fel, Romania ar fi prima tara din estul Europei in care ar putea sa functioneze o filiala Guggenheim.

Infiintat in anul 1937, la New York, din initiativa colectionarului Solomon R. Guggenheim, muzeul reprezinta pentru arta secolului XX o realizare de exceptie prin numarul mare de opere de arta pe care le detine si prin importanta artistilor carora le apartin: Edouard Manet, Paul Cezanne, Henri Matisse, Wassily Kandinsky, Constantin Brancusi, Pablo Picasso, Marc Chagall, Piet Mondrian, Joan Miro und Alexander Calder. De asemenea, in cadrul colectiei Guggenheim este amplu reprezentata creatia plastica de dupa 1945 si pana in prezent.

Printre acestea, lucrari ce apartin miscarii expresionismului abstract american (Mark Rothko), Pop Art (Warhol, Dine Oldenburg, Matthew Barney), artei minimale (Carl Andre, Richard Serra, Roni Horn) etc.

Pe langa sediul central de la New York, exista filiale Guggenheim la Bilbao (Spania), Berlin, Venetia si Las Vegas. Istoria muzeului nu a fost insa scutita de tensiuni, generate de divergentele de opinie dintre presedintelui Consiliului de Administratie si principalul sponsor al institutiei, Peter B. Lewis si directorul muzeului, Thomas Krentz, privind structurarea si dezvoltarea institutiei.

In urma cu un an, Lewis, care a donat 77 de milioane de dolari institutiei cat timp a fost presedinte, se retragea din functia pe care o detinea din 1998, invocand, printre altele, faptul ca nu agreeaza planul directorului de a transforma muzeul intr-un brand global. Miliardarul Peter B. Lewis, era adeptul ideii dezvoltarii muzeului si nu a expansiunii lui internationale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.