Desi regizorul Yuriy Kordonskiy traieste o versiune proprie a visului american, recunoaste ca cele mai importante spectacole ale sale le-a realizat in Romania

Ati montat, cu precadere, mari nume din literatura rusa. Credeti ca e nevoie de un suflet de rus ca sa monteze teatru rusesc?

Nu, nici vorba. Cel mai bun spectacol "Livada cu visini" pe care l-am vazut vreodata a fost cel montat de Giorgio Strehler la Piccolo Teatro din Milano. Si cele mai proaste reprezentatii cu "Livada cu visini" s-au nimerit sa fie chiar unele semnate de regizori rusi. Asa ca, dupa parerea mea, faptul ca apartii unei nationalitati sau alteia nu are nici o legatura cu simtul artistic. Eu insumi am montat de multe ori dramaturgi straini. Faptul ca in Romania am pus in scena doar rusi e o simpla coincidenta.

Acum lucrati pe un text de Caragiale. Cum vi se pare?

Pregatesc un DVD cu piesa "Conu’ Leonida fata cu reactiunea", cu Victor Rebengiuc si Mariana Mihut. Cum este Caragiale? Intr-un cuvint: diferit.

Casting pe ochi frumosi

Aveti o relatie speciala cu Victor Rebengiuc?

Absolut. Victor imi este, inainte de toate, un mare prieten. L-am cunoscut in 2000, cind am venit sa montez "Unchiul Vania", si de atunci am ramas foarte buni prieteni. E un mare artist, dublat de un mare om. E o legatura la care eu tin foarte mult pentru ca ma imbogateste nespus. Am avut enorm de multe de invatat atit de la Victor, cit si de la Mariana Mihut care, de altfel, vorbeste foarte bine ruseste.

Toti actorii care au lucrat cu dumneavoastra au declarat ca nu au simtit nici o clipa ca muncesc. Cum reusiti performanta asta?

Cu dragoste. Munca noastra nu ar fi posibila fara iubire. Eu stiu foarte bine ce truda colosala reprezinta munca actorilor, stiu cit de greu se obtine totul. De aceea, imi respect si imi iubesc actorii. Nu cred in regizorul dictator. Stiu ca exista si astfel de regizori, dar eu nu vreau sa fac parte din rindurile lor. Asa cum spune un personaj din "Inima de ciine", profesorul Preobrajenski, interpretat chiar de Victor Rebengiuc, ca tot ai adus vorba despre el, "cu teroarea nu poti rezolva nimic". Cu un actor trebuie sa te porti cu blindete, asa cum te porti cu un copil sau, sa nu rideti, asa cum te porti cu un ciine pe care-l iubesti, dar pe care vrei sa-l dresezi. Si nu spun asta in sens peiorativ.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.