Presedintele PD, Emil Boc, a anuntat luni, la finalul CNC-ului Coalitiei, ca partenerii de guvernare au decis majorarea subventiei pentru populatia cu venituri reduse in privinta facturilor la energie termica

Boc a explicat ca, de fapt, se extinde numarul persoanelor care vor beneficia de ajutoare de la stat pentru plata facturii la caldura. Astfel, daca pana acum primeau ajutor de la stat oamenii care castigau 3.100.000 de lei vechi pe luna, de-acum inainte vor primi ajutor si cei care au 5.000.000 de lei vechi pe membru de familie, informeaza NewsIn. Boc a spus ca decizia liderilor coalitiei va conduce la dublarea efortului bugetar al statului de la 5.000 de miliarde de lei la 10.000 de miliarde de lei vechi.

Liderul democrat a avertizat ca, si in conditiile majorarii subventiilor, pretul facturii la energie termica, pentru populatie, s-ar putea sa fie mai mare decat cel din iarna trecuta. Presedintele PD a explicat, intr-o conferinta de presa anterioara intalnirii liderilor Coalitiei, ca modalitatea de dublare a plafonului este de a da un procent din factura, dar nu mai mult de o anumita suma care urmeaza a fi stabilita, pentru fiecare persoana.

Boc a precizat ca, potrivit ordonantei aprobate recent de guvern, maximum 45% din valoarea combustibilului va fi finantata de bugetul central, iar autoritatile locale vor putea contribui cu inca 10%.Emil Boc a aratat ca, pana la 20 august, autoritatile locale trebuie sa stabileasca pretul local de referinta, urmand ca pana in 15 septembrie, fiecare consiliu local sa aprobe pretul local si sa stabileasca pretul de factura.

Potrivit lui Boc, in acest moment va trebui sa intervina ministerul muncii, pentru a acorda ajutoarele de incalzire, respectiv majorarea cuantumului ajutoarelor la incalzire de la 5.000 de miliarde de lei vechi la 10.000 de miliarde de lei. In acest mod, liderul PD considera ca numarul gospodariilor care vor beneficia de ajutor va creste de la 500.000, cate sunt in prezent, la 1.152.000.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.