Ca o ironie a sortii, tocmai acum, in pragul aniversarii celor 50 de ani ai Televiziunii Romane, cind i se pregatea un Premiu de Excelenta, a disparut o cunoscuta regizoare, indiscutabil, nume emblematic al postului public: SANDA BALABAN.Cei mai multi dintre noi, care am trait si alte vremuri, nu putem uita exceptionalele productii ale Televiziunii, incepind cu megaspectacolele de Revelion, si continuind cu recitalurile unor mari actori, de talia lui Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Stela Popescu si Stefan Banica, Amza Pellea si alti monstri sacri ai micului ecran, toate girate de Tudor Vornicu, avindu-l ca realizator pe Dan Mihaescu, iar ca regizor de montaj pe Sanda Balaban.

In videoteca de aur din Calea Dorobanti se gasesc filme muzicale de colectie in care apar toti cei care ne-au incintat tineretea, de la Doina Badea, Gica Petrescu, Aurelian Andreescu, pina la Dida Dragan, Corina Chiriac si Angela Similea. Pe majoritatea genericelor se gaseste semnatura Sandei Balaban. Impreuna cu Ioana Bogdan si alti colegi, am colaborat cu Sanda Balaban - sub bagheta lui Tudor Vornicu - la emisiuni memorabile, intre care "Post Meridian", "De la A la Infinit", "360 de grade", "Album duminical". Brusc, cariera de televiziune a Sandei Balaban se opreste in anul 1982, cind se autoexileaza in SUA, mai intii la New York, apoi in Los Angeles.

Dar cea mai prospera perioada a vietii sale s-a consumat in Las Vegas, unde a devenit o foarte apreciata artista vestimentara, schimbindu-si radical viata, alaturi de fostul ei coleg de televiziune, George Ghiata, care i-a devenit sot. Mai acum doi ani, Sanda Balaban decide sa se repatrieze si redevine cetateana a Bucurestiului. Isi dorise tot timpul sa-si faca cercul prietenilor de altadata, alaturi de care se simtea fericita.

Pina in dimineata de 13 august cind, la ora 3, inima ei s-a frint ca un mar prea copt, acolo, la marginea Marii Negre, pe care o iubise atit de mult si o visase adeseori sub arsita din Nevada. In noaptea cind mii de romani urmareau pe cer caderea milioanelor de lumini, sub forma de pulbere cosmica, s-a mai stins o steluta, cu suflet generos de om: buna mea prietena Sanda Balaban....


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.