Sofia ofera pasapoarte bulgare la zeci de mii de straini din state care nu sint membre UE, ceea ce le va permite acestora sa lucreze in Vest cind Bulgaria va adera la blocul comunitar.

Procedurile bulgare de acordare a cetateniei permit oficialilor corupti sa ofere strainilor din afara UE pasapoarte pentru suma de circa 300 de euro, care le permit acestora sa lucreze in Uniune dupa aderare. Peste 20.000 de cetateni din state precum Republica Moldova sau Macedonia au obtinut deja cetatenie bulgara in ultimii ani, iar alti 55.000 se afla pe lista de asteptare.

Cetatenie UE pentru delincventi

Sistemul a fost creat de guvernul de la Sofia pentru a consolida legaturile cu etnicii bulgari din statele vecine, cum ar fi gagauzii din Republica Moldova. O investigatie realizata de "Sunday Telegraph" a descoperit insa ca multi aplicanti nu cunosc limba bulgara, nu au nici o descendenta etnica bulgara si nu stiu nimic despre aceasta tara, cei mai multi fiind motivati de perspectiva gasirii unor locuri de munca in spatiul UE. Un barbat de 34 de ani din Macedonia, care lucreaza ca bodyguard si admite ca a fost arestat pentru detinere ilegala de arme, dar sustine ca nu a fost condamnat, spune ca "ar fi un prost sa nu profite de ocazie" pentru a obtine un pasaport bulgar. "N-am nici o picatura de singe bulgaresc in mine si nu vreau sa-mi tradez tara, dar vorbesc engleza bine si stiu ca in Marea Britanie munca de bodyguard se plateste bine. Am tot citit despre polonezi care isi gasesc de lucru acolo", spune el.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.