Autoritatea Nationala SanitarVeterinara (ANSVSA) considera ca, in conditiile actuale din Romania, pesta porcina clasica este imposibil de controlat si este necesara reintroducerea vaccinarii
Presedintele Autoritatii, Marian Avram, apreciaza ca "s-a negociat in genunchi" cu autoritatile europene, iar mentinerea nevaccinarii va insemna moarte sigura pentru zeci de complexuri de crestere a porcilor.
Romania nu mai exporta carne de porc din 2003, dupa ce au fost inregistrate primele focare de pesta porcina. Specialistii sustin ca boala exista si inainte, dar nu era raportata. Conform angajamentelor luate in fata autoritatilor de la Bruxelles, pentru a eradica boala, Romania a sistat vaccinarea antipesta de la 1 ianuarie 2003 in gospodariile populatiei si de la inceputul anului in complexele comerciale.

Dupa o explozie initiala de focare - acestea au ajuns in prima faza la cateva mii - situatia a inceput sa arate mai bine. Porcii din focar sunt sacrificati imediat, iar proprietarul este despagubit. De la inceputul acestui an, au fost inregistrate 456 de focare de pesta in 32 de judete, fiind afectati 3.173 de porci. La inceputul lunii august, mai erau active 106 focare, in 19 judete. Cheltuielile ANSVSA pentru pesta porcina s-au cifrat in acest an la 1,2 milioane de euro.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.