Romania a devenit o tara ce merita atentie din partea cinefililor, o noua dovada in acest sens fiind filmul "Hartia va fi albastra", de Radu Muntean, prezent in competitia Festivalului de la Locarno, apreciaza cotidianul elvetian Le Temps in editia sa electronica

"Ne amintim de niste vremuri in care un film romanesc la Locarno insemna in primul rand o culoare predominanta verde-mucegai si nimic altceva memorabil. Nu mai este cazul acum: gratie accesului la material de calitate, sfarsitului cenzurii si multimii de povesti de spus, Romania a devenit o tara de urmarit!", scrie cronicarul de la Le Temps, la inceputul articolului despre "Hartia va fi albastra".

Cel de-al doilea lungmetraj al lui Radu Muntean a avut premiera mondiala, marti, in competitia internationala a Festivalului de la Locarno (2-12 august). "Hartia va fi albastra" il prezinta pe Costi (Paul Ipate), un tanar pe care Revolutia il prinde in armata. "Filmul nu ofera o perspectiva istorica de tip History Channel, ci isi propune sa restituie emotia acelor zile din perspectiva actorilor marunti ai evenimentelor. E povestea pierderii inocentei unei generatii si a unei revolte populare care a scos la lumina in egala masura ce avem mai bun si mai rau in noi. Si spiritul de solidaritate, dar si egoismul si rautatea, acumulate in zeci de ani de frustrare", explica Radu Muntean.

La cea de-a 59-a editie a Festivalului de la Locarno, unul dintre cele mai importante din lume, "Hartia va fi albastra" concureaza cu alte 20 de filme pentru premiile competitiei internationale. Printre titlurile selectionate se numara "Dies d’Agost" de Marc Recha, "Genfangene" de Iain Dilthey si "Mare Nero" de Roberta Torre.

De asemenea, ''Hartia va fi albastra'' va intra in concurs in cadrul celei de-a 12-a editii a Festivalului International de Film de la Sarajevo, care se va desfasura in perioada 18-26 august.
In Romania, filmul lui Radu Muntean va rula in cinematografe din 13 octombrie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.