A aparut un nou numar al Le Monde diplomatique - editia romana. Prestigioasa publicatie franceza ne propune in aceasta editie o meditatie asupra turismului sexual precum si o analiza ampla a conflictului din Orientul Mijlociu. De asemenea, politologul Cristian Parvulescu semneaza un articol privind mirajul descentralizarii romanesti

Zeci de civili ucisi cu sange rece in Irak doar pentru ca erau "sunniti". O suta de alti civili, de data aceasta in sudul Afganistanului, au fost "victimele colaterale" ale ofensivei fortelor coalitiei conduse de Statele Unite, pentru a impiedica revenirea talibanilor. In Fasia Gaza, 1.5 milioane de palestinieni sunt prinsi in capcana, intre ofensiva armatei israeliene si decizia Statelor Unite si a Uniunii Europene de a ingheta orice ajutor direct.

Escalada din Liban ar putea, la randul sau, sa conduca la un conflict regional cu Siria si cu Iranul, in timp ce nordul Israelului este paralizat de rachetele lansate de Hezbollah.

In istoria sa recenta, Orientul Mijlociu nu a mai cunoscut atatea crize ca in aceasta vara. Sa fie asta oare un semn al neputintei lumii arabe in fata violentei?
(Unda verde incendierilor — Alain Gresh — pag.6, articol preluat din editia franceza a Le Monde diplomatique)

In numarul din august al Le Monde Dilomatique mai puteti citi un articol despre amploarea pe care o ia fenomenul turismului sexual. Forma comerciala a unei "vacante extreme", turismul sexual, inradacinat in universul milenar al prostitutiei, se extinde sub presiunea mobilitatii si a globalizarii turistice. Industriile turismului si ale sexului gasesc numeroase interese comune in transformarea lumii intr-un gigantic parc al placerilor. In tarile sarace, acest fenomen afecteaza sute de mii de persoane, dintre care o parte deloc neglijabila sunt copii.
(pag. 3, articol preluat din editia franceza a Le Monde diplomatique)

De asemenea, publicatia ne mai ofera o noua privire asupra revoltei suburbiilor franceze. La noua luni de la "evenimentele din suburbii" din toamna anului 2005, un val de tacere s-a asternut asupra situatiei din cartierele marginase si a locuitorilor acestora. Autoritatile se multumesc sa constate confruntarile recurente, dar nu indraznesc sa recunoasca esecul repetat al tuturor incercarilor de a "rezolva" problema prin mijloace politienesti, judiciare sau disciplinare. Ce invataminte putem trage, la rece, din aceste evenimente?
(pag.8-9, articol preluat din editia franceza a Le Monde diplomatique)

In final puteti citi un material privind descentralizarea romaneasca. De mai bine de doua secole, eficientizarea administratiei a fost piatra de incercare a tuturor reformatorilor. Iar timpul arata ca revolutiile administrative nu sunt posibile in Romania. Si daca dezbaterea privind eficientizarea administratiei publice in Romania are deja o istorie indelungata, realizarile au fost mai mereu partiale. Articolul este semnat de Cristian Parvulescu si poate fi citit in pag. 16-17 ale numarului din august Le Monde diplomatique - editia romana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.