Undeva in Havana zilelor noastre. Nu, nu e vorba nici de Fidel Castro, nici de Che Guevara, nici de renumitele trabucuri, ci despre muzica. "Habana Blues" nu este un film muzical, dar muzica respira din fiecare replica si din fiecare cadru. Doi tineri, frumosi de pica (asa or fi toti cubanezii?), fac ce face cam toata lumea in Cuba: canta. Iar prezenta in oras a unei producatoare spaniole care le apreciaza muzica ii umple de speranta.

Pasaport, contract in Spania, bani din muzica, adio, griji! Dupa ce o "sensibilizeaza" la maximum pe producatoare, veti vedea, cand toate lucrurile pareau aranjate, cum vine lovitura de teatru: casa de discuri le oferea niste contracte de mizerie si urmarea nu atat promo-varea muzicii lor, cat sa-i foloseasca in scopuri politice, impotriva regimului de la Havana. In acest moment apare ruptura intre cei doi. Unul dintre ei renunta, desi in acest fel pierdea tot: si cariera, si libertate, si familie. Nefiind un film american, nu exista happy-end.

O poveste simpla, la limita banalitatii. Trebuie spus insa ca tot contextul geopolitic nu are decat un rol secundar. Nu este un film despre mizeria si greutatile din Cuba, nici despre dorul de libertate al cubanezilor, nici despre exploatarea talentelor locale de catre imperialisti, desi toate aceste ingrediente se regasesc in reteta peliculei. "Habana Blues" este un cantec despre oameni, despre viata lor de zi cu zi, buna sau rea, pe care il poti asculta cu ochii inchisi.

Tocmai de aceea, distributia are un rol minor, iar faptul ca toti actorii sunt cvasi-debutanti nu are nicio importanta. Ei interpre-teaza corect partitura care le-a fost incredintata, contribuind, fiecare dupa posibilitati, la succesul "actorului principal" - muzica. Si o ultima precizare: nu va asteptati la o coloana sonora in genul "Buenavista Social Club". In "Habana Blues" se canta in special muzica moderna cubaneza, un incredibil mix de stiluri si sonoritati, ceea ce va va oferi o surpriza mai mult decat placuta.

Habana Blues
Spania-Cuba-Franta, 2005
Scenariul si regia: Benito Zambrano
Distributia: Alberto Yoel, Roberto Sanmartin, Yailene Sierra, Tomas Cao, Zenia Marabal, Marta Calvo
Drama, 115 minute
Rating IMDB: 7,4/10
Rating SFin: 7,5/10


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.