In luna iunie barbatii au reprezentat o cincime din beneficiarii indemnizatiei de crestere a copilului. Potrivit datelor furnizate de Ministerului Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) din totalul de 189.486 de beneficiari de indemnizatie pentru cresterea copilului, 34.178 au fost barbati, reprezentand aproximativ 18 la suta din total, iar din totalul de 10.583 de beneficiari de stimulent, 3.650 erau barbati, reprezentand aproximativ 35 la suta din numarul total de beneficiari de stimulent. In cele mai multe cazuri, in familiile care apeleaza la aceasta solutie, veniturile mamei sunt mai mari decat ale tatalui, fapt ce nu influenteaza cu nimic suma acordata pentru cresterea copilului. Daca parintele beneficiar al indemnizatiei a fost angajat, dar angajatorul nu a virat contributiile la stat, plata indemnizatiei nu va fi afectata. Incepand cu 1 ianuarie 2006 indemnizatia se acorda copilului, nu parintelui, eliminand astfel discriminarea gemenilor.

In primul semestru al anului, suma totala alocata platii indemnizatiilor pentru cresterea copilului si stimulentelor pentru persoanele care s-au intors la serviciu inainte de perioada pentru care erau indreptatite sa primeasca indemnizatie s-a ridicat la aproximativ 748,7 milioane de lei. La sfarsitul lunii iunie, MMSSf a acordat plata celor doua prestatii unui numar de 200.069 de parinti.

Persoanele care, in ultimul an, anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale impozitabile, beneficiaza incepand cu data de 1 ianuarie 2006 de concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, iar in cazul copilului cu handicap, concediul se prelungeste pana la 3 ani. Indemnizatia lunara primita in ambele cazuri este de 800 de lei. Daca persoanele indreptatite sa beneficieze de indemnizatie isi reiau activitatea prin care realizeaza vnituri profesionale impozabile, beneficiaza de un stimulent lunar de 300 de lei, iar plata indemnizatiei de 800 de lei se suspenda.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea si ingrijirea copilului va fi de 600 de lei, iar cuantumul stimulentului lunar va fi de 100 de lei. De asemenea, de la inceputul anului viitor, cuantumul alocatiei de stat pentru toti copiii va fi de 200 de lei lunar, in situatia copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap. In consecinta, alocatia de stat pentru copii in valoare de 200 de lei se va acorda tuturor copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap chiar daca parintii au contribuit sau nu la sistemul asigurarilor sociale, conform unui comunicat MMSSP. Indemnizatia sau stimulentul prevazute se cumuleaza cu alocatia de stat pentru copii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.