Pensionarii care nu-si folosesc cupoanele de transport acordate de Casa Nationala de Pensii vor primi sume de bani echivalente, in locul produselor alimentare, asa cum prevedea legea pana acum, propune noua lege privind acordarea unor facilitati familiilor de pensionari, potrivit NewsIn.

Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta 71/2004, privind acordarea unor facilitati familiilor de pensionari, prevede ca, incepand cu 2006, pensionarii sa primeasca o suma de bani in locul cupoanelor de calatorie cu pret redus pe calea ferata ramase nefolosite la sfarsitul anului.

Modalitatea din vechea lege, care prevedea compensarea valorii cupoanelor cu produse alimentare, s-a dovedit costisitoare si dificil de pus in practica, indica expunerea de motive a legii. Procedeul de compensatie in bani, propus acum, nu presupune costuri suplimentare. In plus, aceasta solutie ofera posibilitatea pensionarilor sa foloseasca sumele respective pentru rezolvarea unor nevoi imediate. Sumele aferente compensarii in bani a cupoanelor de transport vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

Nivelul compensarii se va stabili de comun acord de ministrul Muncii si de cel al Transporturilor. Sumele compensatorii vor fi transmise beneficiarilor, impreuna cu pensia lunara, in cursul primului semestru al anului urmator celui de referinta. De exemplu, pentru 2006, beneficiarii vor primi compensatiile in luna martie sau aprilie 2007, impreuna cu pensia de pe luna respectiva. Se estimeaza ca sumele necesare pentru anul 2007 pentru plata acestor drepturi vor depasi 228 de milioane de lei. Normele metodologice ale legii, care vor contine modalitatile de decontare de la bugetul de stat si de efectuare a platilor compensatorii, vor fi aprobate prin hotarare de guvern, potrivit NewsIn.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.