SCUMPIRE. Romanii au din nou motive sa isi faca probleme cand se vor gandi ca din iarna vom avea vesti rele despre intretinere.

Aceasta deoarece, recentele modificari in calculul pretului energiei termice vor avea ca rezultat, pe de o parte cresteri spectaculoase ale acestuia in anumite zone ale tarii, iar pe de alta parte, exista si pericolul ca in unele localitati, furnizarea caldurii sa nu poata fi asigurata.
Executivul a aprobat zilele trecute o ordonanta potrivit careia, preturile pentru energia termica vor fi stabilite, in functie de fiecare zona, de catre autoritatile locale, renuntandu-se la pretul national de referinta. La prima vedere, acest lucru pare avantajos pentru acele zone unde temperaturile sunt mai ridicate in timpul iernii. In realitate, pretul energiei termice a fost intotdeauna mult mai mare, dar fiind

Dupa noile majorari, apa calda si caldura vor deveni un lux pe care nu multi si-l vor putea permite
subventionat de stat, parea oarecum "abordabil". Schimbarea procedurilor de stabilire a pretului la Gcalorie, va atrage dupa sine un adevarat haos pentru autoritatile locale.

Preturile vor fi stabilite in functie de specificul fiecarei zone, respectiv conditiile de iarna, capacitatea de plata a populatiei, combustibilii folositi pentru producerea energiei termice, precum si posibilitatile autoritatilor locale de sustinere bugetara a populatiei pentru plata intretinerii. Un exemplu sumbru este Capitala. Aceasta va trebui sa faca fata situatiei trecerii CET-urilor in administrarea primariei, pentru care acest lucru inseamna un efort financiar aproape imposibil.

Municipalitatea va avea mari batai de cap cu gasirea fondurilor necesare pentru asigurarea combustibilului. In aceste conditii, previziunile initiale legate de o crestere cu cel mult 25% a facturii de intretinere sunt considerate a fi mult prea optimiste de foarte multi administratori. Unii, mai pesimisti maresc acest procent, cel putin pentru lunile cele mai friguroase ale iernii, pana la 50%. Astfel, daca in ianuarie 2006 o familie de trei persoane a platit pentru intretinere 469 lei noi pentru un apartament la bloc cu trei camere, in ianuarie 2007, in aceleasi conditii se vor plati aproximativ 600 de lei. Pe de alta parte, daca costurile cu intretinerea la o garsoniera au ajuns in iarna trecuta la 982 lei noi pentru o persoana, in iarna ce va veni aceeasi persoana va trebui sa isi puna de o parte, in jur de 1.250 de lei noi.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.