Incepand cu luna august, chiriile la garsoniere si apartamente cu doua sau trei camera din principalele cartiere bucurestene vor creste cu 5-10% fata de nivelul actual. Cresterea se va face pe fondul cererilor primite din partea studentilor, conform declaratiilor specialistilor imobiliari.

Cresterea chiriilor in ultima luna de vara este o practica obisnuita in fiecare an pentru ca studentii din provincie care nu beneficiaza de cazare in camine se intorc din vacanta. "La fiecare inceput de an universitar, avem o cerere foarte mare la garsoniere si apartamente cu doua camere. Ne asteptam ca si anul acesta, in perioada august-octombrie, chiriile la acest tip de locuinte sa fie majorate cu 5-10%", a declarat directorul general al agentiei imobiliare Unic Company, Cristian Ungureanu, pentru Mediafax.

150 de euro, pentru o garsoniera

Cresteri ale chiriilor se asteapta in toate centrele universitare, precum Timisoara sau Cluj unde preturile pornesc de la 150 de euro pe luna pentru o garsoniera, ajungand la 300 de euro pentru un apartament cu trei camere. In Timisoara cresterea prognozata este de 10%, conform directorului general al grupului imobiliar Imoserv Timisoara, Anca Vlad.

Pentru ca preturile actuale din Cluj sunt deja peste posibilitatile studentilor, se estimeaza o crestere moderata. Chiriile apartamentelor cu doua camere ajung la 200 euro pe luna, iar garsonierele sunt disponibile cu cel putin 150 euro pe luna, a spus directorul general al agentiei imobiliare Albatros Cluj-Napoca, Tudorel Sovar.

Restrictionarea creditului ipotecar creste chiria cu 20%

O crestere mai accentuata, de pana la 20% este asteptata in cazul in care Banca Nationala va adopta masuri de restrictionare a creditelor ipotecare, defavorizand vanzarea de locuinte, avertizeaza expertii imobiliari. "Daca Banca Nationala va inaspri accesul la creditele ipotecare, multe dintre persoanele care intentioneaza sa se imprumute pentru a cumpara un apartament vor trebui sa isi inchirieze o locuinta", a afirmat directorul general al agentiei imobiliare Intermedias Bucuresti, Ion Radu Zilisteanu.

Chiriile mai mari cu pana la 30% in ultimele opt luni

Pentru apartamentele cu trei camere din principalele cartiere bucurestene este prognozata o crestere a chiriilor cu 5-10% dupa ce aceste tarife au fost majorate in ultimele opt luni cu pana la 30% in zonele Colentina si Pantelimon, de la 250 la 350 de euro pe luna, conform unui studiu al companiei RUN Data Solutions, furnizat Mediafax.

Chiriile la apartamentele cu trei camere au crescut, in perioada 30 noiembrie 2005 - 31 iulie 2006, cu 27% in zonele Titan si Drumul Taberei, de la 275 la 350 euro pe luna, cu 25% in Dristor si Militari, de la 300 la 375 euro pe luna, si cu 24% in zona Pietei Universitatii, de la 625 la 775 euro pe luna.

Cresteri de chirii cu 23% au fost inregistrate in zonele Unirii, de la 650 la 800 euro pe luna, Decebal, de la 550 la 675 euro pe luna, Gara de Nord si Piata Obor, de la 325 la 400 euro pe luna si cu 22% in zona Tineretului de la 450 la 550 euro pe luna. Cresteri moderate de chirii au fost inregistrate in cartierele Berceni (20%), de la 250 la 300 euro pe luna, si Titulescu (18%), de la 550 la 650 euro pe luna.

Cele mai mici cresteri ale costurilor de chirie la apartamentele cu trei camere au fost inregistrate in Crangasi (15%), de la 325 la 375 euro pe luna, si Stefan cel Mare (12%) de la 400 la 450 euro pe luna.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.