Randurile oponentilor proiectului minier de la Rosia Montana se ingroasa cu reprezentanti ai autoritatilor din Ungaria. Ministrul maghiar al mediului, Miclos Perasnyi, a declarat, marti, ca "interesul Romaniei ar fi ca proiectul sa nu se deruleze".

Declaratia ministrului Perasnyi a fost facuta dupa o intrevedere avuta cu ambasadorul Romaniei la Budapesta, Ireny Comaroschi.

Ungaria a mai avut de suferit din cauza exploatatiilor miniere de pe teritoriul Romaniei, dupa ce in anul 2002 peste 100 de tone de cianuri au fost deversate accidental in raurile Somes, Lapus, Tisa si Dunare.

Responsabilitatea deversarii i-a apartinut companiei TransGold, la acea data subsidiara a companiei Esmeralda. Impotriva companiei, autoritatile de la Budapesta au luat o masura blanda, respectiv reducerea cu 85% a capacitatii de productie. Proiectul Rosia Montana isi propune dinamitarea a patru munti care inconjoara localitatea Rosia Montana si crearea unui iaz de peste 600 de hectare pentru decantarea sterilului tratat cu cianuri.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.