Dan Erceanu: "Mirosul banilor ii innebuneste, atat pe ei, cat si pe clientii lor politici"

Directorul Bibliotecii Nationale a Romaniei (BNR), Dan Erceanu, a fost demis de catre ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu. Potrivit lui Iorgulescu, a fost inlaturata din functiile ocupate intreaga echipa de conducere a BNR: Codruta de Hillerin, director tehnic al institutiei, Rodica Maiorescu, directorul adjunct, si Marcel Enus, contabil sef. Adrian Iorgulescu a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, sustinuta la Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), ca vinovat de situatia de la BNR mai este si un consilier personal al fostului ministru al Culturii, Razvan Theodorescu, Marcel Stoenescu.

Decizia a fost luata in urma controlului efectuat in perioada 10 aprilie - 10 mai de Corpul de Control al Guvernului si Inspectoratul de Stat in Constructii, la sesizarea MCC. Acesta a avut ca obiectiv verificarea respectarii prevederilor legale de atribuire, incheiere si derulare a contractelor atat de proiectare, cat si de executie a lucrarilor de constructii-montaj la sediile BNR. Corpul de control a descoperit nereguli atat la noul sediu al Bibliotecii, situat in Bulevardul Unirii, cat si la cladirea in care institutia functioneaza in prezent. Raportul Corpului de Control al Guvernului precizeaza ca nu s-au organizat licitatii pentru atribuirea contractelor de executie a lucrarilor, termenele nu au fost respectate, iar contractele de proiectare a lucrarilor au fost incheiate cu respectarea partiala a prevederilor legale in vigoare. Ca atare, MCC a preluat, in urma cu o saptamana, administrarea lucrarilor la sediile BNR si urmeaza sa isi asume toate investitiile care se vor face la noua cladire a institutiei incepand din aceasta toamna.

Pentru derularea lucrarilor, MCC a solicitat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei un imprumut in valoare de circa 80 de milioane de euro, unele surse sustin ca suma ar fi de 120 de milioane de euro. In replica, Dan Erceanu considera ca demiterea sa este "un act de politie politica".

"Decizia MCC este una aberanta, ca si acest minister care creste ca o buba pe trupul tarii, si care ne-a falimentat de-a lungul anilor. Mirosul banilor ii innebuneste, atat pe ei, cat si pe clientii lor politici. Am de gand sa adresez Comisiei Europene si Presei Europene o scrisoare in care voi arata ce se intampla sub aripa acestui minister. Ne vom adresa sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, care va fi instiintat ca aceste imprumuturi bine intentionate pe care Europa le da pentru Biblioteca Nationala a Romaniei determina actiuni de politie politica din partea MCC", a spus Erceanu.

Potrivit lui Erceanu, "ministerul angreneaza organisme ale statului in dovedirea unor aberatii care isi au sorgintea chiar in acest minister. Noi am cerut sa vedem continutul raportului efectuat de Corpul de Control al Guvernului", a continuat Dan Erceanu, "dar am fost refuzati. De fapt, neregulile de care s-a spus ca ne facem vinovati, se stiau; ele s-au perpetuat an de an, pentru ca, in final, sa ne puna in carca toate greselile lor. Numai ca la noi nimeni nu ia atitudine fata de aceste actiuni abuzive. Daca ele s-ar face auzite, la timp, prin intermediul mass-media si a altor institutii abilitate, nu ar mai exista aceasta mentalitate de arendasi, de vechili pe care reprezentantii Ministerului Culturii o au fata de institutiile subordonate".

Dan Erceanu a ocupat functia de director general al BNR in doua perioade: din aprilie 1997 pana in 2 decembrie 2002 (cand a fost suspendat din functie de catre MCC in scandalul Codex Aureus) si din 3 martie 2005 pana pe 31 iulie 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.