In urma protestelor repetate fata de constructiile ilegale, Adriean Videanu a anuntat ca nu va modifica arhitectura din Piata Revolutiei fara acordul cetatenilor

Primarul general al Capitalei a promis organizarea unui referendum privind ridicarea constructiilor moderne din zona

Vor fi demarate doar constructiile parcarilor in subteran, nicidecum in piata publica, a spus edilul-sef. Societatea civila nu este insa de acord si atentioneaza ca piata este strabatuta de catacombe istorice

Asa cum va spuneam in editiile precedente, pe masa constructorilor stau proiecte ce ar schimba total fatada centrului istoric al Bucurestiului. Cladirea cu 12 etaje de pe Strada Academiei, constructia de langa Biserica Armeneasca, Mall-ul proiectat langa Biserica Kretzulescu, monument de arhitectura brancoveneasca, proiectul "Cathedral Plaza" dezvoltat langa monumentul cultural Catedrala Romano-Catolica Sf. Iosif si blocul de 13 nivele din Piata Revolutiei sunt cele mai controversate proiecte de pe piata imobiliara locala.

Daca pana acum, Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, a lasat sa se inteleaga ca derularea proiectelor din Piata Revolutiei nu va fi stanjenita, lucrurile par sa fi luat o intorsatura cel putin multumitoare pentru protestatarii proiectelor. Lozinci precum "Micul Paris va ramane doar un vis", "Simboluri culturale distruse de interese murdare" ori "Identitatea Capitalei noastre, victima lacomiei voastre", afisate la cele doua mitinguri din Piata Universitatii, si-au indeplinit in parte misiunea.

Dezbatere publica, dupa 7 august

Doleantele Grupului Civic, expuse de Mariana Duma, PR-ul asociatiei, "sa se organizeze o dezbatere publica in Piata Revolutiei cu domnul primar si protestatarii, cu vot la urna", si-au obtinut aprobarea.

Joi, in cadrul unei intalniri cu societatea civila reprezentata de Alianta Civica, Asociatia 21 decembrie, Civic Media si Grupul Civic, edilul sef a promis organizarea unei dezbateri publice dupa 7 august, data la care va fi gata proiectul Piata Revolutiei, conform declaratiei lui Adriean Videanu.

Reprezentantii societatii civile au declarat ca municipalitatea va lua o decizie referitoare la ridicarea constructiilor proiectate in suprateran, doar dupa ce bucurestenii vor fi consultati. Conform organizatiilor non-guvernamentale prezente la intalnirea cu primarul general, la inceputul lunii august locuitorii Capitalei vor fi chemati sa-si spuna parerea despre posibila populare a Pietei Revolutiei cu noi cladiri construite dupa o arhitectura moderna, in total dezacord cu Bucurestiul vechi.

Prezentarea planului urbanistic, o eroare

Faptul ca proiectul a fost prezentat inainte de finalizare a dus la multe neintelegeri, a spus Adriean Videanu. "Prezentarea planului urbanistic zonal a fost o eroare. A lasat loc pentru foarte multe speculatii legate de ce se va construi in acea zona", a subliniat primarul general al Capitalei in declaratia data presei. Adriean Videanu a precizat ca vor fi demarate doar constructiile parcarilor in subteran, nicidecum in piata publica. Fapt contestat de reprezentantii societatii civile, care atentioneaza ca piata este strabatuta de catacombe istorice. Amplasamentul parcarilor subterane, cu a caror utilitate sunt de acord reprezentantii societatii civile, a fost gasit de acestia intre Sala Palatului si Stirbei Voda, unde este "spatiu suficient", ne-a declarat Mariana Duma. Curierul National va prezinta in continuare santierele bucurestene care pun in pericol viata cetateanului si a orasului. Alaturi de dumneavoastra putem pune capat haosului si ilegalitatilor din constructii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.