Exercitiile fizice pot preveni sau ameliora bolile cardiace, este concluzia unui studiu aparut marti in Germania, in care se precizeaza ca nu este niciodata prea tarziu pentru un sedentar sa inceapa sa faca sport, transmite Reuters.

"Nu este nevoie sa faci exercitii fizice solicitante, chiar si mersul pe jos poate fi util. Nu este nevoie sa mergi la sala de sport. Este nevoie doar sa te dai jos de pe canapea", este de parere medicul Dietrich Rothenbacher de la Universitatea din Heidelberg, Germania, coordonator al acestui studiu. El a comparat impactul pe care il are activitatea fizica asupra pacientilor cu boli coronariene comparativ cu un grup de voluntari sanatosi.

Subiectii ambelor grupuri se incadrau in aceleasi transe de varste, 40 - 68 de ani. Participantii la studiu au fost chestio-nati in privinta obiceiurilor lor de viata. Factorii principali care duc la aparitia bolilor cardiace, de tipul fumatului, diabetului si hipertensiunii arteriale, erau comuni in randul bolnavilor de inima si mai putin prezenti la voluntarii sanatosi. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care au facut diverse exercitii fizice pe tot parcursul vietii prezentau cu 60% mai putine riscuri de a fi diagnosticati cu boli cardiace, care constituie unul dintre factorii de deces cei mai importanti in tarile dezvoltate.

Sedentarii care si-au schimbat obiceiurile si au inceput sa faca sport dupa varsta de 40 de ani au redus aceste riscuri cu 55%. "Rezultatele noastre sugereaza ca exercitiile fizice sunt asociate cu reducerea riscului de a fi diagnosticat cu o boala coronariana", a indicat Rothenbacher in studiul sau publicat in revista Heart.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.