Din punct de vedere al documentatiei, proiectul Rosia Montana este foarte bine sustinut, ministerul de resort sustinand ca se afla in posesia solicitarii de emitere a acordului de mediu, exista deja o comisie - Colectivul de Analiza Tehnica - care evalueaza la nivel central si elaboreaza un indrumar privind fiecare punct tratat in raportul referitor la studiul de evaluare a impactului asupra mediului.

Conform legislatiei, urmeaza o dezbatere publica privind procedura de evaluare a impactului asupra mediului, iar in cele din urma MMGA va stabili decizia finala de emitere sau respingere motivata a acordului de mediu pentru proiectul supus procedurii.

Dezbaterile publice, al caror calendar a fost stabilit de catre MMGA, de comun acord cu titularul proiectului, au loc in perioada 24.07.2006 - 25.08.2006, in 14 orase diferite, de pe teritoriul Romaniei. Astfel de dezbateri cu caracter public vor avea loc si pe teritoriul Ungariei, precizeaza comunicatul MMGA.

Cei interesati au posibilitatea de a consulta raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului pe pagina web a MMGA, a titularului de proiect, a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, a ARPM Sibiu, ARPM Cluj, APM Alba, APM Hunedoara si APM Arad. De asemenea, raportul poate fi gasit si la Primaria Bucuresti, Biblioteca ASE, Biblioteca Academiei, Biblioteca Centrala Universitara, precum si la Biblioteca Nationala.

Decizia finala, privind emiterea sau respingerea acordului de mediu va fi luata dupa 25 august, atunci cand MMGA va solicita titularului completarea raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului cu o anexa, care va contine solutii de rezolvare a problemelor semnalate.