Cinematecile Eforie si Union isi vor inchide portile pentru actuala stagiune pe 31 iulie, cinefilii urmand a reveni aici abia la jumatatea lunii septembrie. Ultimele filme care ruleaza la Sala Jean Georgescu ii omagiaza pe Vera Maretkaia (centenar), Toma Caragiu si Tom Hanks. Luni, 24 iulie, de la ora 18.00, este programat un remake din 1985 la "Marele blond cu o gheata neagra" (cu Pierre Richard): "Omul cu un pantof rosu" de Stan Dragoti este varianta americana, care il are ca protagonist pe Tom Hanks. Marti, de la ora 17.30, dupa reluarea filmului "Actorul si salbaticii" (cel mai bun rol din cariera lui Caragiu), o vom putea urmari pe Vera Maretkaia in drama din 1947, "Invatatoarea din Satrii". De la ora 19.30 avem parte de capodopera lui Jean Renoir, "Regula jocului" (1939), in care regizorul este si interpret - pelicula fiind consdierata de unii critici in primele 10 din istoria Cinematografiei.

Miercuri, ora 17.00, este a filmului romanesc: Radu Boruzescu si Julieta Szonyi sunt "Felix si Otilia" (1972), in regia lui Iulian Mihu, adaptarea romanului omonim al lui G. Calinescu. De la ora 19.30, putem viziona inca doua productii de referinta, care au marcat istoria celei de-a saptea arte: "Cainele andaluz" (1928), de si cu Salvador Dali si Luis Bunnel - "programul" mut al suprarealismului! - si "Pamant" (1930), tot o drama "muta" sovietica, in regia lui Aleksandr Dovjenko. Joi, un alt film rusesc: "Copilaria lui Ivan" (1962) de Andrei Tarkovski este un poem de razboi cu Kolia Bulinev. De la ora 18.00, Toma Caragiu este "Tatal risipitor", in regia din 1974 a lui Adrian Petringenaru - o drama sociala, adaptare dupa nuvelele din "Oaie si ai sai" de Eugen Barbu.

Sambata sunt programate de la ora 11.30 si 13.30 inca doua filme autohtone, al doilea avandu-l in distributie pe acelasi Caragiu - "Toate panzele sus" (1974), de Mircea Muresan si "Operatiunea Monstrul", in regia lui Manole Marcus. Duminica, de la ora 11.00, putem vedea la cinemateca Eforie pelicula romaneasca de animatie, semnata in 1974 de Zaharia Buzea, "Coco si Roco". De la ora 17.30 va fi reluat experimentul de geniu Bunnuel-Dali si "cel mai frumos poem liric al cinematografului" - "Zemlia" lui Dovjeiko. Luni, 31 iulie, se va incheia cu o coproductie controversata din 1977: "Caligula", film-soc in care apar si Helen Mirren si Teresa Ann Savoy. De parcea cealalta, la Cinemateca Union, continua proiectarea unor pelicule recente, ca "Whisky" - luni, 24 iulie, la ora 14.00 sau "Iberia" lui ?? - marti, ora 16.30. Totmarti, de la ora 21.00, vom viziona documentarul de exceptie al lui Lars Von Trier si Jorgen Leth: "Cele 5 obstructii" (2003).

Filmul celebrului regizor danez este reluat miercuri, la ora 14.30, joi, la ora 14.30, vineri la ora 18.45, sambata de la ora 16.30, duminica la ora 20.45, luni 31 iulie, de la ora 16.30. Ultimele zile din iulie sunt dedicate de altfel reluarilor din saptamanile precedente ale unor (co)productii multipremiate internatinal cum ar fi: "Copilul/L'Enfant" (2005), filmul fratilor Derenne sasu "Cu doua taisuri / Le Couperet" (2005), Sala Paul Calinescu reusind performanta sa aduca in aceasta stagiune ultimele realizari ale lui Michael Haneke (Cache), Jacques Rivette (Povestea lui Marie si Julien), Costa Gavras (cu 2 taisuri) ori Carlos Savra (Iberia).

Sa nu uitam nici de "filmul lunii", in opinia mea - tragicomedia 'Whisky" (1994), care a obtinut Trofeul Transilvania la TIFF - 2005, dar o premiul FIPRESCI pentru regizorii Juan Pablo Rebella si Pablo Stoll la Cannes. Amintindu-va ca doar in Sala Eforie ati putut urmari in iulie un medalion dedicat filmelor cu pirati si un "Centenar" Jean Mihail (coleg de generatie cu Jean Georgescu - doi mari regizori din pacate azi aproape uitati!) si in Sala Union un grupaj de filme experimentale, va asteptam din nou la Cinemateca in toamna...


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.